Huawei Mate 30 Munich

De Huawei Mate 30 Pro heeft in Zwitserland zijn officiële intrede in Europa gemaakt. Naar Android-apps moeten de Zwitsers niet zoeken.

Advertentie

Huawei is dan toch begonnen met het uitbrengen van de Huawei Mate 30 Pro in Europa. Sinds de eerder bizarre presentatie in München twee maanden geleden werd er volop gespeculeerd over waar de smartphone wel of niet zou opduiken. Huawei doorbrak vorige week zelf nog de stilte door bekend te maken dat de smartphone zeker in Spanje zou verschijnen. Maar ze hebben ons toch weten te verrassen, want nu blijkt dat de Mate 30 Pro sinds vandaag beschikbaar is in Zwitserland.

Dat schreven onze collega’s van de Duitse technologienieuwssite WinFuture. Daarmee is Zwitserland het eerste Europese land dat de nieuwe smartphone van het Chinese bedrijf mag verwelkomen. Voor de smartphone vraagt Huawei 1100 Zwitserse frank. Dat is omgerekend net geen €1000. Een serieus bedrag, want het besturingssysteem Android en de bijhorende apps zijn niet geïnstalleerd op de smartphone.

Waar is Google?

Zoals ondertussen wel vrij algemeen geweten is, mag Google omwille van een handelsverbod opgelegd door de Amerikaanse regering geen handel meer drijven met Huawei. Dat is niet in het minst voor Huawei een zeer slechte zaak. Huawei steunde immers altijd op Android en de applicaties van Google.

Het kan zeker en vast dat je voor nieuwere modellen die op de Belgische markt verschijnen, nog Android-applicaties kan bemachtigen. Huawei voorziet immers de mogelijkheid om deze via een omweg te bekomen. Maar omdat de Huawei Mate 30 Pro een volledig nieuw model is dat ontwikkeld werd na het ingaan van het handelsverbod, was die optie niet langer meer mogelijk. Daarom is de Mate 30 Pro het eerste model dan volledig draait op Huawei’s eigen bestuurssysteem HarmonyOS. Op de online klantenservicepagina voor Zwitserse consumenten belooft de fabrikant dat er regelmatig veiligheidsupdates zullen volgen. Apps kunnen gedownload worden via de App Gallery, Huawei’s versie van de App Store en Play Store. Die zou een bibliotheek van 45.000 apps bevatten.

Het is duidelijk dat Huawei zich alle problemen met de Verenigde Staten niet te veel aan het hart heeft laten komen. Ze hopen toch succes te kunnen blijven boeken zonder Google. Of dat gaat lukken is maar de vraag, gezien de grote afhankelijkheid van iOS en Android binnen de Westerse smartphonemarkt. Welke Europese landen na Zwitserland en binnenkort Spanje nog zullen volgen, daar is het voorlopig nog volop gissen naar. Dus of wij ooit de Mate 30 Pro te zien zullen krijgen, zal de tijd moeten uitwijzen.

Huawei Mate 30 Pro: door al zijn historie nu al een legendarische smartphone. Afbeelding: Amazon
Advertentie