Een groep activisten verwijt Amazon te nauwe banden te hebben met de Amerikaanse overheidsdienst voor migratie, en roept artiesten op hun muziek van Amazon Music te halen.

Advertentie

Het belooft wel eens een zure Black Friday te kunnen worden voor Amazon. Althans toch voor hun muziekstreamingdienst Amazon Music. Een groep activisten die strijden onder de naam ‘No Music for ICE’ roept artiesten wereldwijd op om hun albums niet meer beschikbaar te stellen op de muziekstreamingdienst van Amazon vanaf Black Friday, en dat tot minimaal het einde van de eindjaarperiode.

De groep No Music for ICE komt op voor rechten van immigranten. Volgens de groep worden die onmenselijk behandeld door ICE. ICE staat voor Immigration and Customs Enforcement agency, en kan je omschrijven als de douanepolitie van Amerika. Zij werken in opdracht van het Amerikaans ministerie van Nationale Veiligheid. De dienst werd in 2003 opgericht onder het bewind van George Bush met als doel de grens met Mexico te bewaken. Jaarlijks proberen miljoenen mensen op illegale wijze vanuit Mexico naar de Verenigde Staten te vluchten. Die worden niet bepaald met zachte hand aangepakt door ICE.

Cloud

Maar waarom roept de actiegroep nu op tot een boycot voor Amazon Music? Volgens hen heeft Amazon te nauwe banden met ICE. Amazon heeft in principe geen directe banden met ICE, maar is met Amazon Web Services wel de vaste leverancier van cloudoplossingen voor enkele Amerikaanse overheidsinstellingen. Zo ook voor het ministerie van Nationale Veiligheid. Je weet mogelijk dat Amazon recent nog naast een miljardencontract greep om ook de cloudservers van het ministerie van Defensie aan te leveren in de toekomst. Dat ging naar Microsoft.

Ook de keuze om zich specifiek te richten tot Amazon Music is meer dan bewust. Volgens de groep kunnen zij in dat segment Amazon het hardst raken. Amazon probeert zich al jaren agressief te storten op de muziekindustrie, maar slaagt er nog niet in om daar helemaal door te breken. Het marktaandeel van Amazon Music is slechts goed voor 4% van alle streams. Aangezien Black Friday en de aankomende eindejaarperiode ook voor de verkoop van albums een piekmoment moet zijn, zou het Amazon nog verder kunnen terugslaan in de industrie moest het aanbod ingeperkt worden.

In een open brief stellen zij vier eisen aan Amazon. Naast het onmiddellijk verbreken van alle banden die het rechtstreeks of onrechtstreeks met ICE heeft, eisen zij ook dat Amazon in de toekomst geen cloudservers meer levert aan of andere samenwerkingen aangaat met instellingen die het deporteren van mensen ondersteunt, evenals met andere ‘slechte actoren’. Ook willen zij dat Amazon stopt met het doorsturen van opnames via Amazon Ring naar de federale politie.

Festival

Volgens de groep zijn enkele artiesten al aan het volgen. De groep heeft ook een actie lopen tegen evenementen van Amazon zoals het Intersect Festival, het allereerste muziekfestival van Amazon dat op 6 en 7 december georganiseerd wordt.

Advertentie