Via de app kunnen jongeren die schaarsgeklede foto’s van zichzelf doorsturen hun gezicht onherkenbaar maken en de gegevens van de afzender toevoegen.

Advertentie

‘Sexting’ is het versturen van foto’s waarop men om het netjes uit te drukken weinig kleren aan heeft. Het blijkt onder jongeren wereldwijd een populaire praktijk, zo ook in Vlaanderen. In België zou volgens schattingen een derde tot zelfs de helft van jongeren tussen 15 en 21 jaar wel eens halfnaakte of naakte foto van zichzelf opsturen.

Dat brengt uiteraard wel de nodige veiligheidsrisico’s met zich mee. Uiteraard is er allemaal niets mis mee als de foto’s met wederzijds vertrouwen worden uitgewisseld en bewaard. Maar jammer geoeg gaat het in de praktijk vaak anders. Jongeren misbruiken weleens het vertrouwen van hun leeftijdsgenoten, waardoor de weinig verhullende foto’s weleens de school rondgaan. En dat is iets wat niemand wil meemaken.

‘Digitaal condoom’

Daar probeert Telenet nu wat aan te doen. Het lanceert vandaag een app genaamd .comdom. Die bevat enkele functionaliteiten om te voorkomen dat private foto’s zomaar gedeeld worden. Ten eerste is er een filter ingebouwd waarmee jongeren hun gezicht onherkenbaar kunnen maken. Zo kan zelfs in het slechtste geval de reputatieschade van de persoon in kwestie beperkt blijven.

De belangrijkste functie zit hem wellicht in het toevoegen van een watermerk. Dat watermerk bevat de naam en telefoonnummer van de ontvanger. Die kan dat watermerk ook niet verwijderen. Volgens de ontwikkelaars van de app zal dat jongeren tegen houden om de foto ongevraagd te verspreiden. Daarom noemen zij de app een ‘digitaal condoom’.

Dat watermerk is over heel de foto zichtbaar. Maar dat zal volgens Fabienne Beckers, één van de personen die de app mee ontwikkelde, ook geen belemmering zijn voor jongeren om de app te gebruiken. Doordat je het watermerk kan verschuiven, kan je volgens haar nog steeds de lichaamsdelen die je wil laten zien duidelijk genoeg tonen.

De app is enkel verkrijgbaar in de Apple Store. Google wil de app niet aanbieden in Play Store omdat het jongeren niet wil aansporen tot sexting.