Soldaten van IS. Afbeelding: The Independent

In samenwerking met Europol is het Belgisch parket er in geslaagd de servers van het kanaal offline te halen.

Hoewel we cyberaanvallen al meermaals verfoeid hebben in onze nieuwsberichten, kunnen ze soms ook ingezet worden voor nobelere doeleinden. Een voorbeeld daarvan is de strijd tegen terreurorganisaties als IS. En daarin neemt ons bescheiden landje het voortouw, althans toch als het gaat om het aanvallen van hun servers.

Vanmorgen werd het nieuws bekend gemaakt dat het Belgisch parket erin geslaagd is om een succesvolle hackersaanval uit te oefenen op Amaq. Amaq is het propagandakanaal van de terroristische organisatie IS. Hun servers zijn volledig offline gehaald. De aanval werd gecoördineerd in samenwerking met Europol, een internationale politieorganisatie die criminaliteit over heel Europa aanpakt.

Tweede keer goede keer

Het is niet de eerste keer dat er vanuit België een grote cyberaanval op IS gepleegd wordt. Vorig jaar al werden de servers van Amaq aangevallen, maar die bleek toen maar matig effectief te zijn. Na slechts enkele dagen waren alle getroffen accounts en websites al weer volledig operationeel.

Volgens woordvoerder van het parket Eric Van Der Sypt zal het dit keer niet zo gemakkelijk zijn voor IS om hun servers te herstellen. Het parket en Europol hebben voor deze aanval heel wat grovere middelen ingezet. Ze zijn ervan overtuigd dat het voor IS heel wat geld en middelen zal vragen om de getroffen accounts en websites terug te kunnen herstellen.

Meer informatie dan een persbericht dat vanochtend op Belga verscheen, hebben we nog niet. Om 14u zal een persconferentie worden georganiseerd in Den Haag, waar het hoofdkwartier van Europol zich bevindt. Als die nog interessante nieuwe informatie oplevert, zullen we dit artikel uiteraard van een update voorzien.