Een belangrijke ontwikkeling in de handelsstrijd tussen de Amerikaanse regering en Huawei: Windows krijgt van de eerste toestemming om zaken te doen met de tweede.

De Amerikaanse regering heeft een zeer opvallende toegifte gedaan aan Microsoft: de softwareontwikkelaar krijgt opnieuw een licentie om diens producten te verkopen aan Huawei. Huawei staat al lange tijd op de zwarte lijst van de Amerikaanse regering omdat die het Chinese bedrijf verdenkt van spionage in opdracht van de Chinese regering. Daarom mochten Amerikaanse technologiebedrijven absoluut geen zaken meer doen met Huawei.

Maar Microsoft was de vaste softwareleverancier voor de MateBooks, de laptops die Huawei produceert. Zolang de overeenkomst tussen Microsoft en Huawei bevroren was door handelsconflicten, zag Microsoft een grote afnemer verloren gaan. Microsoft verkocht zelf in zijn eigen winkels ook al enige tijd geen MateBook-laptops meer, tenzij oude modellen die het nog in de inventaris had. Microsofte diende bij het Amerikaanse Ministerie van Economie een verzoek in om het handelsverbod op te schorten. Dat verzoek is verrassend genoeg goedgekeurd. Daardoor kan Mircosoft weer licenties voor Windows en Office-toepassingen ‘op grote schaal’ verkopen aan Huawei.

Azure

Ongetwijfeld zal het Chinese technologiebedrijf opgelucht adem halen met deze beslissing. Net zoals het handelsverbod met Google nefast was voor de ontwikkeling van nieuwe smartphones, deed het handelsverbod met Windows zich voelen op de ontwikkeling van laptops. Misschien zelfs nog meer. Huawei is volop bezig met de ontwikkeling van zijn eigen besturingssysteem voor smartphones, HarmonyOS, en voor de release van de Mate 30-smartphone is nog een soort omslachtig systeem ingebouwd om via een omweg aan Android-apps te geraken.

Dat is allemaal verre van een optimale situatie, maar een oplossing om Windows-software te vervangen was Huawei nog helemaal zoek. De release van een nieuwe laptop moest zelfs nog met een jaar uitgesteld worden. Er is nog een reden dat de toenadering beide partijen goed uitkomt. Microsoft en Huawei werken samen aan een hybride cloudoplossing voor Azure, waarvoor beide partijen servers en licenties uitwisselden.

Vrede in aantocht?

Nu de Amerikaanse regering geleidelijk aan weer bedrijven toestemming begint te geven om handel te drijven met Huawei, lijkt eerstgenoemde stilaan weer terug te keren op hun stappen. Kan dit de deuren openen voor Huawei om weer toenadering met Google te zoeken? Dan zou de eindjaarperiode pas echt een tijd van verzoening zijn.