Een experimentele aanpassing van de Google Chrome-browser is niet gegaan zoals gehoopt. Dat leidt vooral in de zakelijke omgeving tot heel wat problemen.

Gisteren en vandaag ondervonden heel wat bedrijven die werken met Terminal Server van Google Chrome technische problemen. Dat was te lezen op onder andere de supportpagina van Google Chrome en de website bugs.chromium. Enkele van deze problemen waren bijvoorbeeld ‘white screens of death’ bij actieve tabs.

Gedurfd experiment

De oorzaak van de problemen was een experimentele functie die Google naar de stabiele versie van zijn browser bracht. Het kind van de rekening is ‘Webcontent Conclusion’. Dit is een nieuwe functie die Google in Chrome wil introduceren om accuduur te besparen. De functie moet in staat stellen om tabs minder energie te doen vergen zonder ze te moeten sluiten, door er simpelweg een actief venster over te slepen.

De lancering van de functie was wel degelijk een doordachte beslissing van Google. Dat reageerde David Bienvenu van het Chrome-ontwikkelingsteam op de klachten die op bugs.chromium verschenen. De functie werd al 5 maanden als bèta aangeboden aan 1% van de gebruikers van Chrome versie 77 en 78. In al die tijd werden er geen noemenswaardige problemen genoteerd.

Klachten

Maar de lancering voor het grote publiek is dus dramatisch verlopen. De problemen deden zich vooral voor in de zakelijke remote-desktop omgevingen zoals Terminal Server. Een Terminal Server is een zware PC waarop meerdere gebruikers gelijktijdig programma’s kunnen gebruiken. Het dient dan ook eerder voor professioneel gebruik. Het beheren van callcenters is een veel voorkomende toepassing ervan. Als een gebruiker zijn systeem afsloot met de toetsencombinatie Win + L, leidde dit tot witte schermen en het vastlopen van tabs bij andere gebruikers. En de bijhorende frustraties. De browser heropstarten verhielp het probleem, maar kostte bedrijven van alle groottes veel tijd. De klagers riepen Google om de nieuwe functie al terug stop te zetten, wat inmiddels ook gebeurd is.