De slimme deurbel van Amazon blijkt niet zo goed beveiligd te zijn. Via een zwakte in het systeem kan het Wifi-paswoord van diens eigenaar zo gevonden worden.

Advertentie

Het lijkt wel dat alle grote technologiebedrijven vroeg of laat eens met een vervelende datalek te kampen krijgen. Vandaag presenteren we de blunder die Amazon is overkomen. Er bleek namelijk een serieus probleem te zijn met de beveiliging diens ‘slimme’ deurbel, de Amazon Ring.

Amazon Ring is een deurbel die een camera bevat. Via een app is de deurbel geconnecteerd met je smartphone. Zo kunnen mensen via hun smartphone kijken wie er aan deur staat en met hen communiceren. Een mobiele deurintercom dus met andere woorden. De camera heeft uiteraard ook een belangrijke beveiligingsfunctie. Amazon pakte deze week nog uit op Instagram met het feit dat op Halloweensnacht 15,8 miljoen Ring-camera’s werden geactiveerd. De Amazon Ring kan ook in België gekocht worden. Afhankelijk of je de eerste of tweede versie koopt, betaal je er €99 of €199 voor.

Wat is het wachtwoord van de wifi?

Maar met dit nieuws zal Amazon niet zo graag willen uitpakken. Het achterpoortje in het beveiligingssysteem werd ontdekt door Bitdefender. De deurbel moet via een wifi-netwerk aangesloten worden op de smartphone. Bij de eerste configuratie van het apparaat verzend de smartphone de inloggegevens van het netwerk. Zodra dit netwerk is aangesloten, maakt de app er vanaf nu automatisch verbinding mee, en stuurt het inloggegevens naar de bel zodat die zich ook kan aansluiten.

Maar dit alles gebeurt volgens Bitdefender in een onbeveiligde omgeving. De wachtwoorden worden niet voorzien van een encryptie, waardoor ze gewoon zichtbaar zijn tijdens dit proces. Een handige hacker kan ze dus onderscheppen en via je wifi-netwerk heel wat schade aanrichten aan andere toestellen of je persoonlijke gegevens stelen.

Amazon was hier al langer van op de hoogte en heeft naar verluidt het probleem in september al opgelost. Maar het vervelende nieuws is vandaag dan toch nog uitgelekt.

De Amazon Ring, blijkbaar niet zo veilig. Afbeelding: Amazon

Zijn slimme toestellen wel zo slim?

Zogenaamde slimme apparaten beginnen meer en meer hun weg naar onze huiskamers te vinden. Ze hebben ongetwijfeld een praktisch nut om het dagelijkse leven gemakkelijker te maken. Maar de vele berichten over datalekken blijven toch zorgwekkend. De veiligheid van deze toestellen staat nog lang niet op punt. Zo ook voor smartspeakers. Deze week verscheen een onderzoeksrapport dat ze vanop afstand via een laserlicht kunnen bediend worden, wat inbrekers de kans geeft je garagepoort van buitenaf te openen.

Advertentie