Microsoft

In Orlando stelt Microsoft deze week zijn nieuwste innovaties voor. En dat zijn er naar gewoonte weer heel wat.

Op zijn Ignite Conference presenteert Microsoft aan zijn partners en andere geïnteresseerden de laatste technologische hoogstandjes die het binnenkort op de markt willen brengen. Het lijkt er op dat we ook in 2020 weer heel wat mogen verwachten van de softwaregigant. De troepen van Bill Gates zijn weer heel ijverig geweest wat moet resulteren in enkele interessante innovaties.

Wie niet op die conferentie kan zijn, niet getreurd. Microsoft maakt maar al te graag publiek bekend wat het heeft zitten bekokstoven. Dat resulteert in een e-book van maar liefst 87 pagina’s. Het buzzwoord van deze tijd ‘AI’ wordt heel regelmatig genoemd, wat aantoont dat Microsoft de kunstmatige trein zeker niet wil missen. Het e-book kan je overigens gewoon gratis downloaden.

Pratende mailbox

Maar omdat we vermoeden dat je niet echt tijd hebt om een volledig boek van 87 pagina’s te lezen, lichten we enkele van de meest opvallende nieuwigheden uit. Eerder deze week kon je al lezen over de nieuwe Office-app en het vernieuwde design van Microsoft Edge.

Microsoft wil zijn spraaktechnologie die het sinds Windows 10 in de software probeert te implementeren verder uitbreiden. Zo wil het een spraakfunctie gaan introduceren in zijn mailapplicatie Outlook. Dat zal ‘Play my Emails’ heten. Die leest nieuwe mailberichten voor u voor. Microsoft werkt ook aan betere integratie tussen je mailbox en je agenda. Zo zou de stem jou mails kunnen voorstellen waarvan het denkt dat ze interessant zijn voor je volgende vergadering.

AI is in the Office

Enkele van de vele AI experimenten hebben betrekking op Office. Een van de functies die er heel recent zal aankomen is een geavanceerde taalchecker voor Word. Word zal niet enkel meer spellingsfouten uit je woorden halen zoals het nu doet, maar zal voortaan je zinnen ook grammaticaal controleren. Het zal zelfs in staat zijn suggesties te maken om de stijl van je tekst te verbeteren.

Ook Excel moet een AI-upgrade krijgen. Je kan Excel vragen stellen over de data in je werkblad, zodat het programma je kan helpen naar het zoeken van de juiste formule. Dit wordt voorlopig nog eerst getest vooraleer het voor het grote publiek ter beschikking wordt gesteld. Een laatste nieuwigheid voor Office is de mogelijkheid tot het opslagen van documentbewerkingen in scripts, die op een later document weer kunnen toegepast worden of gedeeld met vrienden/collega’s.

Zakelijke zoekmachine

Een laatste nieuwigheidje is de ‘zakelijke’ zoekmachine die Microsoft gaat lanceren. Microsoft is met Bing nog niet echt succesvol geweest in de zoekmachinemarkt. Microsoft Search is een zoekmachine gericht naar werknemers om informatie binnen het eigen bedrijf snel op te zoeken. Zo moeten zij niet meer aan hun baas vragen op hoeveel vakantiedagen zij recht hebben bijvoorbeeld.

De Ignite Conference zal in de komende maanden de hele wereld rondtrekken, al ware Microsoft een rockgroep die zijn laatste album voorstelt. Volgende halte na Orlando is Parijs, waar de nieuwste snufjes van Microsoft op 13 en 14 november te bewonderen zijn.