Xerox voert gesprekken met HP om de computer- en printerdivisie over te nemen. Het bod zou een bedrag van meer dan 27 miljoen dollar bedragen.

Advertentie

Eerder verspreidde de Amerikaanse zakelijke krant Wall Street Journal al de geruchten dat Xerox een bod zou geplaatst hebben op HP om het bedrijf over te nemen. Dat heeft de computer- en printerfabrikant HP nu zelf via een officieel statement bevestigd. Het statement noemt geen bedragen, maar Wall Street Journal noemt bedragen van minstens 27 miljard dollar (omgerekend een slordige 24,5 miljard euro). Dat is in ieder geval de geschatte marktwaarde van HP.

Op zich is het best wel opvallend dat Xerox een bod plaatst op HP. Met een geschatte marktwaarde van 8 miljard dollar (7,2 miljard euro) zijn zij duidelijk het klein duimpje tegenover HP. Aangezien Xerox de financiële middelen om de overname te financieren, zal het bedrijf flink wat vreemd vermogen moeten aangaan. Xerox wilde vorig jaar al fuseren met Fujifilm, maar dat ging op het laatste moment niet door.

Herstructureringen

Voor HP zijn het sowieso geen al te makkelijke tijden. In 2014 splitste HP op in HP Inc., die computers en printers fabriceert en HP Enterprise, dat zich meer op het bouwen van IT-systemen focust. Voor alle duidelijkheid: het is in die eerste dat Xerox interesse toont. HP ziet de verkoop van printers al enkele jaren achteruitgaan. De nieuw aangestelde CEO Enrique Lores, nog maar sinds 1 november in dienst, kondigde begin oktober grote herstructureringsplannen aan. Omdat HP tegen 2022 1 miljard dollar moet besparen, zal in de komende jaren maar liefst 1 op de 6 banen verdwijnen.

Uit het statement valt niet af te leiden of HP zal ingaan op het overnamebod of niet. HP zegt enkel dat het de weg zal volgen die ‘in het belang is van alle aandeelhouders’. Op 26 november leggen ze hun jongste kwartaalcijfers neer. Mogelijk zal er tegen dan al wat meer te zeggen zijn rond de overname.

 

Advertentie