Facebook

Volgens het socialemediaplatform is de feature bedoeld om na te gaan of ‘jij het wel echt bent’ wanneer je wil inloggen.  


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Facebook deinst er niet bepaald voor terug om af en toe gezichtsherkenning te gebruiken. Code-onderzoekster Jane Manchun Wong heeft nu een verwijzing ontdekt naar een gezichtsherkenningssysteem in de mobiele app van Facebook. Het systeem zou je identiteit nagaan door middel van een videoselfie waarbij je in verschillende richtingen kijkt om Facebook een zo gedegen mogelijk overzicht te geven van je tronie. Daarmee lijkt het een beetje op de Face ID van Apple en andere gelijkaardige systemen. Facebook beweert dat ‘niemand’ de video zal te zien krijgen en dat de video na 30 dagen automatisch zal verwijderd worden. Daarmee is de feature nog steeds niet even veilig als Face ID, dat zelfs niet toelaat dat gegevens je toestel verlaten, en waarbij enkel een ‘mathematische’ voorstelling van je gezicht wordt gemaakt.

Hoewel een dergelijke sliert code niet meteen tot moord en brand moet oproepen, stemt het wel tot nadenken. Want hoewel Facebook zijn uiterste best doet om de privacybezwaren één voor één aan te pakken, krijgt het bedrijf nog steeds regelmatig te kampen met controverses omtrent privacy-inbreuken. Wat security betreft is de hele feature zowat het zwaard van Damocles. Het zorgt er aan de ene kant wel voor dat er minder kans is dat je account gehackt wordt, maar aan de andere kant heerst de bezorgdheid dat Facebook de gegevens wel eens zou kunnen misbruiken.