Vanaf 2 december kan je voor je eigen website een shortcut registreren voor de searchbar van Google.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Wist je dat Google allerlei handige shortcuts heeft voor enkele van zijn populaire applicaties? De domeinextensie ‘.new’ kan voor heel wat applicaties een bepaalde actie uitlokken. Google introduceerde deze voor het eerst voor Google Docs. Als je in de searchbar van de zoekmachine doc.new intypt, wordt je automatisch doorverwezen naar een leeg document. Die shortcuts konden op veel bijval rekenen bij Google-gebruikers, waardoor ze al snel werden uitgebreid naar andere applicaties. Onder andere Google Forms, Google Notes en Google Slides hebben hun eigen .new shortcut. Recent werd nog een extensie voor Google Calendar gecreëerd. The Verge plaatste een handig lijstje van alle shortcuts die voor Google bestaan op zijn website.

Maar Google is niet egoïstisch. Ook andere bedrijven mogen gebruik maken van de .new shortcuts. Spotify onder andere is één van de websites die dit al doet. Als je playlist.new intypt in de search bar, kan je in één klik een nieuwe afspeellijst aanmaken. Andere bedrijven die dit ook al toepassen zijn Bitly, Canva, Stripe en Webex. Voel je vrij om deze zelf te ontdekken.

Iedereen mag meedoen

Google heeft aangekondigd dat het de .new extensie helemaal publiek wilt openstellen. Dat betekent dat ook jij voor je website een unieke shortcut kan creëren. Vanaf 2 december kunnen nieuwe domeinnamen met .new geregistreerd worden. Vanaf 2020 zal Google deze beginnen uitdelen. De kostprijs zal blijkbaar afhankelijk zijn van de partner bij wie je je oorspronkelijke domeinnaam gekocht hebt.

Om misbruiken nu al te vermijden, heeft Google de gebruiksrichtlijnen rond .new domeinen alvast online gezet. Daarin staat duidelijk dat de shortcut ook operationeel moet zijn, en dus de beloofde actie moet uitlokken. Hij kan dus niet gebruikt worden voor spamdoeleinden bijvoorbeeld. Domeinnamen die zich niet aan de regels houden, zullen door Google geblokkeerd of verwijderd worden.