Google

Google blijft bij zijn eerdere claim dat het momenteel de nummer 1 is op het gebied van kwantumtechnologie. Dat is meteen een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de computer.

Advertentie

Het bedrijf verkondigde de claim voor het eerst in september. Hoewel tegenstander met hand en tand de claim ontkennen, werd de research paper waarin Google zichzelf bewijst als nummer 1 gepubliceerd in het vakblad Nature.

Kwantumhegemonie is heel wat, aangezien het de mogelijkheid van kwantumcomputers behelst om problemen op te lossen waar de hedendaags technologie niet aan zou kunnen beginnen. De paper van Google legt uit hoe hun kwantumcomputer van 53 bit – Sycamore genaamd- er slechts 200 seconden over deed om een berekening uit te voeren die de snelste supercomputer ter wereld 10.000 jaar zou gekost hebben.

In theorie zou de capaciteit van Sycamore de deur kunnen openzetten naar heel wat toekomstige technologieën en toepassingen zoals het ontwerpen van betere batterijen en medicijnen, of voor de vermindering van chemische uitlaatgassen. Momenteel heeft de verwezenlijking van Sycamore nog geen praktisch nut. Het werd enkel en alleen in het leven geroepen om de prestaties van de kwantumcomputer aan te tonen.

Toch is het de eerste stap naar een technologie die een grote impact zou kunnen hebben op onze levens, ook al is dat momenteel nog verre toekomstmuziek. Google-CEO Sundar Pichai vergeleek het hele experiment met het eerste vliegtuig dat ooit vloog onder goedkeurend oog van de gebroeders Wright. “Het eerste vliegtuig dat ooit vloog, heeft maar 12 seconden in de lucht gehangen, en daar was ook geen praktische toepassing voor. Maar daar ging het ook niet over. Het experiment toonde wel aan dat een vliegtuig effectief kon vliegen.”