AI

Op die manier kan AI ervoor zorgen dat er kostbare tijd gewonnen wordt.  


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 

AI is ondertussen al tot allerhande zaken in staat, en wordt al lustig gebruikt in de medische wereld. Toch blijken hersenbloedingen nog steeds een grote uitdaging voor de AI-geneeskunde. Scans waarop een bloeding zou te zien zijn, wat achteraf dan toch niet zo blijkt te zijn, … Het vertraagt het hele proces van opsporing alleen maar. Daartegenover staat wel dat als je de miniemste bloeding over het hoofd ziet, de gevolgen ook catastrofaal zijn. Nu is de technologie misschien klaar om de zware taak van hersenbloedingdetectie op zich te nemen. Onderzoekers van UC Berkeley en UCSF hebben nu een algoritme gecreëerd dat hersenbloedingen beter detecteert dan twee op vier radiologen. Vooral de erg fijn getrainde data van het algoritme speelden daarbij een belangrijke rol.

Het hele proces steunt op een convolutioneel neuraal netwerk dat over zo’n 4396 hersenscans ging. Dat is een redelijk laag aantal, maar de anomalieën werden gescreend op ‘pixelniveau’ volgens UCSF. Met andere woorden, er was veel minder kans dat de beelden verkeerd geïnterpreteerd zou worden.

Uiteraard zal de nieuwe technologie dokters niet vervangen. Het algoritme doet er wel maar een seconde over om een rapport te verstrekken, en het kan ook automatisch de verschillende types hersenbloedingen detecteren. Dat kan dokters wel helpen om kostbare tijd te winnen in de ER-ruimte, en kan er ook voor zorgen dat dokters moeilijk vindbare hersenbloedingen toch kunnen detecteren. Hoewel wetenschappers nog steeds hun algoritme aan het testen zijn tegen CT-scans van traumacentra, nadert de dag dat de technologie gebruikt wordt om patiënten extra snel te screenen zodat er meer levens kunnen gered worden.