netflix

In een streaminglandschap dat alsmaar dichter bevolkt raakt, heeft Netflix extra middelen nodig om het hoofd boven water te houden.

Als we het hebben over Netflix en financiën, dan is het meestal geen positief nieuws. De streamingreus staat bekend om zijn torenhoge schulden die het blijft opbouwen om zijn toppositie in de streamingmarkt te behouden. Die schuldenteller is zonet nog hoger geworden. Netflix vraagt namelijk twee miljard extra aan zijn obligatiebeleggers om te investeren in series. Voeg daar de bestaande 12,5 miljard openstaande schulden aan toe en je krijgt een niet zo heel rooskleurige plaatje.

Stevige concurrentie

De reden voor die nood aan extra middelen moeten we niet ver zoeken. Met de komst van Disney Plus en Apple TV, die beiden vanaf november live gaan, krijgt Netflix voor het eerst sinds jaren nieuwe concurrentie. Momenteel is Amazon nog de grootste (en eigenlijk enige) concurrent. Om op te boksen tegen die concurrentie, is er nieuwe, originele content nodig en voor die content is geld nodig. Het geld dat Netflix haalt uit zijn 158 miljoen wereldwijde abonnees is in dit geval niet genoeg om de lading te dekken, dus moet de streamingreus aankloppen bij zijn beleggers.

De vrije cashflow van Netflix voor 2019 zou op deze manier neerkomen op een totaal van negatief 3,5 miljard dollar. Dit is een aanzienlijke stijging tegenover de negatief 3 miljard van vorig jaar. Toch blijft de streaminggigant een positieve (en groeiende) nettowinst tonen en met deze extra cashinjectie hoopt het die trend verder te zetten om zich uiteindelijk uit de schulden te werken.

Hoe je het ook bekijkt, de toekomst van Netflix ziet er erg onzeker uit. Een prijsverhoging van de abonnementen is uit den boze, aangezien de vorige verhoging een abonneedaling als gevolg had. Het feit dat Disney+ voor minder dan de helft van de prijs een gelijkaardige service gaat aanbieden, maakt de situatie van Netflix ook niet beter.

Weet CEO Reed Hastings zijn bedrijf te redden of gaat hij ten onder aan de concurrentie? Blijf zeker kijken!