Huawei rekent royalty's aan

De Chinese smartphonefabrikant Huawei staat op zwarte lijst van Trump, maar Amerikaanse telecombedrijven lijken de deur nog niet helemaal te sluiten.


Vincent Pang, vicevoorzitter van Huawei, meldde aan Reuters dat het bedrijf in volle onderhandelingen is voor de uitrol van 5G-netwerken in Amerika. Volgens Pang zijn de gesprekken nog maar net opgestart. Het zal dus nog een lang proces zijn om daadwerkelijk tot een eventuele overeenkomst te komen. Meer details over welke bedrijven interesse tonen in de infrastructuur van Huawei, werden uiteraard nog niet bekend gemaakt.

Huawei is ondertussen al 10 jaar bezig met investeringen voor het ontwikkelen van 5G. In thuishaven China zijn ze het netwerk al volop aan het uitbouwen. Dat maakt Huawei voor bedrijven wereldwijd op dit moment – als je de politieke spanningen wegdenkt –  de meest interessante optie. Amerikaanse telecombedrijven hebben zelf niet de infrastructuur om 5G te ontwikkelen. In Europa zijn Ericsson en Nokia hier ook wel volop mee bezig, maar dit zijn veel duurdere opties dan kiezen voor Chinese technologie.

Vincent Pang, vicevoorzitter van Huawei. Bron: Huawei

Muiterij?

Amerikaanse bedrijven hoeven niet per se een langetermijndeal af te sluiten met Huawei. Die mogelijkheid bood CEO Ren Zhengfei zelf aan mogelijk geïnteresseerden. Bedrijven betalen dan één som om toegang te krijgen tot de patenten, licenties en knowhow van Huawei om van daaruit zelf hun netwerk te ontwikkelen. Maar dit lijkt een eerder onrealistische optie. Pang bevestigde zelf aan Reuters dat dit een enorm kostelijk zal uitvallen.


Waarom dit nieuws zo opmerkelijk is, hoeven je we niet meer uit te leggen. De Amerikaanse regering roept immers al maanden op om Chinese 5G-infrastructuur te bannen. Washington beschuldigt Huawei ervan te nauwe banden te hebben met de Chinese regering. De vrees bestaat dat 5G zou misbruikt worden voor spionagepraktijken. De Amerikaanse regering dreigt zelfs Europese landen economische sancties op te leggen als de verwittigingen genegeerd worden. Zhengfei heeft deze aantijgingen altijd ontkend, en was zeer gepikeerd door de beslissing van de Amerikaanse regering.

Benieuwd hoe de Amerikaanse regering zal reageren als het inderdaad blijkt dat hun eigen schapen niet willen volgen. Ook vanuit Europa komt er tegenwind. De Duitse regering gaf aan de deur enkel te sluiten voor Chinese infrastructuur als zij dat zelf noodzakelijk vinden. Is de machtspositie van Amerika stilaan aan het wankelen gebracht?