De EU heeft Broadcom opgelegd om de gebruikersovereenkomst met 6 belangrijke klanten te staken. Volgens de EU om oneerlijk concurrentie te voorkomen.

Advertentie

Huidig Eurocommisaris voor mededinging oordeelde dat Broadcom in zijn contracten concurrentiebeperkende voorwaarden oplegt. Broadcom is marktleider in het leveren van onder andere computerchips en modems. Om die dominante positie te behouden, zijn ze blijkbaar niet vies van snode trucjes. Ze leggen klanten aankoopverplichtingen van andere producten uit het gamma op, en beloven mooie commerciële voordelen als ze exclusief met Broadcom in zee gaat.

Zulke clausules zijn niet geoorloofd volgens het Europese principe van vrije mededinging. Een vrije markt betekent dat in theorie elke concurrent met gelijke wapens moet kunnen strijden. Bedrijven mogen dus geen misbruik maken van een machtspositie om deze te verstevigen. Het oordeel van de EU luidt dus dat Broadcom een inbreuk op deze principes heeft gepleegd.

Als sanctie moeten ze enkele afgesloten leveringen voor chips tijdelijk opschorten. Volgens bronnen zou het om deals met zes belangrijke klanten gaan. Welke bedrijven dat zijn, werd niet gespecifieerd. Broadcom zal de deals pas kunnen afsluiten als alle voorwaarden nog eens herbekeken zijn.

Advertentie