De Vlaamse regering reikt elk jaar een award uit voor het beste scale-up bedrijf. Dit jaar valt de eer te beurt aan Guardsquare.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Guardsquare is een softwarebedrijf dat gevestigd is in Leuven. Het is een partner van Google voor de beveiliging van Android-applicaties. Guardsquare is zeker geen kleine vis: het beveiligt ruim 4 miljard mobiele apps. Tot het klantenbestand horen grote mondiale bedrijven uit allerlei sectoren.

Wie het judo altijd wat op de voet gevolg heeft, zal de oprichter van Guardsquare vast kennen. Dat is Heidi Rakels, een ex-topjudoka die brons won tijdens de Olympische Spelen van 1992. Rakels is van opleiding een softwareprogrammeur en heeft kennelijk ook verstand van business.

The American Dream

Guardsquare kende de afgelopen jaren een haast onstopbare groei. Fintechpionier Jurgen Ingels raakte vijf jaren geleden geïnteresseerd in het bedrijf en investeerde er fors in. Mede door die extra middelen ging de omzet maal drie in slechts enkele jaren. Begin dit jaar verkochten de oprichters hun aandelen aan een Amerikaans investeringsfonds Battery Ventures. Dat fonds wil het bedrijf groot maken in Amerika.

De honger naar groei en succes is nog lang niet gestild bij Guardsquare. Over 5 jaar wil Guardsquare een jaarlijkse omzet van 100 miljoen draaien. Dat is zeer ambitieus, want vandaag de dag bedraagt die 7 miljoen. De brutobedrijfswinst bedraagt 2 miljard dollar. Guardsquare is één van de weinige bedrijven er in geslaagd om ook als startup in zijn beginjaren winstgevend te zijn.

De voorganger van Guardsquare was ook al actief in de digitale sector. Vorig jaar ging het bigdatabedrijf Ontoforce met de erkenning aan de haal.