Afbeelding: De Morgen

Proximus heeft de limiet voor ‘onbeperkt internet’ verhoogd. De internetsnelheid zal pas vanaf een verbruik van 3TB per maand vertraagd worden. Daarvoor was dat al na 750GB.

Op de website van Proximus staat te lezen dat de verhoging vanaf 1 november zal ingaan. Het is enkel van toepassing bij abonnementen met onbeperkte internetvolumes. In het geval van Proximus zijn dat de Internet Maxi- en de Internet Maxi Comfort-abonnementen.

Als je een abonnement met onbeperkt internetvolume hebt, betaal je in principe maar één vast bedrag per maand, ongeacht hoe hoog je verbruik is. In de praktijk word je in feite wel een ‘limiet’ opgelegd. Vanaf die limiet zal de provider de internetsnelheid met 5Mbit/s vertragen. Dat noemen de telecomproviders het ‘fair use-principe’. De limiet licht bij Proximus dus nu nog op 750GB per maand. Orange en Telenet hanteren dezelfde maatstaf. Zij verlagen de internetsnelheid wel met 10Mbit/s vanaf de limiet overschreden is. Proximus lijkt dus zijn concurrenten in de luren te willen leggen met deze beslissing.

Er bestaat trouwens een manier om deze snelheidsbeperking treug te draaien. Via MyProximus kunnen klanten extra datablokken per 150GB aankopen. Afhankelijk van het abonnement is deze extra data gratis.