Netflix Disney Plus

De streamingoorlog is begonnen. Disney+ is nog niet gelanceerd of het bedrijf ligt al in de clinch met Amazon en Netflix.

Begin dit weekend meldde The Verge dat Disney en Netflix hun samenwerking hebben stopgezet. Netflix kan geen advertenties meer vertonen voor zijn streamingdienst op een groot deel van het advertentienetwerk van Disney.

Disney vs. Netflix

Het klinkt alsof de streamingoorlog zich zelf naast de kwestie afspeelt. Netflix zou wel nog advertenties kunnen vertonen op ESPN, het sportnetwerk van de tekenfilmgigant. Disney nam die beslissing nadat de twee bedrijven er niet in slaagden een nieuwe advertentieovereenkomst te sluiten. Disney heeft het probleem dat Netflix geen uitgebreid advertentienetwerk aanbiedt, met als gevolg dat er in de omgekeerde richting geen advertenties van bijvoorbeeld Disney+ bij mogelijke Netflixklanten kunnen getoond worden.

Grote techbedrijven als Amazon, Comcast of Apple kunnen wel nog advertenties aanbieden. Zij zijn er volgens The Wall Street Journal wel in geslaagd om een stabiele relatie op te bouwen met de tekenfilmgigant. De beslissing van Disney werd niet zomaar genomen. Het bedrijf zou sleutelen aan zijn bestaande regels nu er steeds meer nieuwe streamingdiensten het licht zien.

Advertenties zijn baas

Het conflict tussen Disney en Netflix is niet het enige. De tekenfilmgigant zou ook al in de clinch liggen met Amazon. Zo zou de Disney+ niet beschikbaar zijn op Fire TV binnenkort. En waarom? Omdat er maar geen overeenkomst kan gesloten worden over advertenties en reclameruimte.

Vooral in de Verenigde Staten heeft dat een groot effect. Amazon Fire TV is één van de grootste media die streamingdiensten mee groot maken en naar buiten dragen. Als Disney+ bij de lancering op 12 november niet beschikbaar is op Fire TV zal dat een serieuze streep door de rekening worden van Disney zelf.