PayPal gaat zijn eerste stappen in China zetten. Het heeft een meerderheidsbelang bekomen in een Chinese sectorgenoot. Daarmee is PayPal de eerste buitenlandse betaaldienst die hier in slaagt.

Reuters meldde het nieuws dat PayPal het Chinese bedrijf GoPay Information Technology zal overnemen. Het heeft een meerderheidsbelang van 70% in dit bedrijf bekomen. GoPay Information Technology heeft licenties voor mobiele, online en internationale transacties. Aangezien het bedrijf zich uitsluitend richt op de Chinese markt, zijn enkel betalingen in de Chinese valuta mogelijk.

De Chinese Centrale Bank heeft inmiddels ook zijn groen licht gegeven voor deze transactie. Bedragen van de overname werden niet meegedeeld. PayPal zal daarmee een vreemde eend in de vijver van betaaldiensten in China zijn. Deze worden volledig gedomineerd door Chinese bedrijven zoals AliPay of WeChat Pay. De Chinese Centrale Bank wil zich echter meer openstellen voor buitenlandse betaaldiensten, om de concurrentie in de sector verder aan te scherpen. In tijden waarin de diplomatieke spanningen tussen VS en China een absoluut hoogtepunt bereiken, is dat best een opmerkelijke strategische keuze.