Samsung heeft de productie van smartphones definitief stopgezet in China. De concurrentie van Chinese merken werd hen stilaan te groot.

Samsung heeft zijn fabriek in de Chinese stad Huizhou gesloten. Dat heeft de Zuid-Koreaanse smartphonegigant vandaag zelf meegedeeld aan Reuters. De sluiting van de fabriek betekent dat Samsung definitief stopt met het produceren van smartphones in China. Samsung was al geruime tijd bezig met het afbouwen van de productie in China. Overige fabrieken in het land werden al eerder gesloten en het productievolume van de laatste fabriek in Huizhou was ook al serieus gesnoeid.

Stijgende concurrentie van Chinese merken

Op het eerste zicht kan dit nieuws opmerkelijk lijken aangezien China de grootste markt voor smartphones ter wereld is. China was al sinds jaar en dag een populair terrein voor smartphoneproducenten om hun fabrieken neer te zetten. In China is vanwege de hoge bevolking immers een bijna onuitputtelijke voorraad aan (goedkope) arbeidskrachten te vinden.

Maar die situatie is in de laatste jaren omgekeerd. De arbeiderskosten zijn flink gestegen en de economie van China heeft al betere tijden gekend. De industrie-output kent nog wel een jaarlijkse groei, maar aan het laagste percentage sinds 2002. De economische groei lag sinds het land industrialiseerde in de jaren 90 niet meer zo laag. Daarbovenop steeg de concurrentie van Chinese smartphoneproducenten. Samsung blijft marktaandeel verliezen aan onder andere Huawei. Onder het beleid van Xi Jingping werd vooral de controle vanuit de overheid op binnen- en buitenlandse bedrijven verstrengt. Al deze factoren maken het voor Samsung niet langer meer interessant om te blijven produceren in China. Het grootste aandeel van de productie blijft in Zuid-Korea plaatsvinden, al zijn fabrieken in de laatste jaren naar ontwikkelingslanden zoals India en Vietnam verhuist.

Apple blijft volhouden

Samsung is lang niet de enige smartphoneproducent die China vaarwel zegt. Sony is eveneens volop bezig met zijn fabriek in Peking te sluiten en zal de Aziatische productie naar Thailand verplaatsen. Apple is één van de ‘buitenlanders’ die voorlopig nog geen concrete plannen heeft uitgesproken om zijn fabrieken weg te trekken uit China.