Luchthavens komen in gevaar

Airbus werd in de laatste 12 maanden al vier keer het slachtoffer van Chinese hackers. Het bedrijf bezit waardevolle technologieën voor de Chinezen.

Advertentie

Ik zie je wenkbrauwen al fronsen. Inderdaad, in de laatste twaalf maanden kreeg Airbus al te maken met 4 aanvallen die volgens bronnen bij AFP vanuit China komen.

Airbus bezit waardevolle technologieën

De aanvallen worden gelinkt aan Chinese cyberprofielen. Volgens AFP wordt het bedrijf geviseerd omdat het verschillend hoogstaande – en daarmee waardevolle – technologieën bezit die worden gebruikt in commerciële vliegtuigen.

Maar dat is niet alles. Het bedrijf levert zijn waardevolle kennis ook aan militaire instellingen en is daarmee dus een zeer strategische leverancier. In januari al gaf Airbus zelf aan dat verschillende mensen toegang hadden tot gevoelige data. Maar volgens medewerkers bij de autobouwer zou de hack veel groter geweest zijn dan Airbus zelf toegaf.

“APT10 is een hackersgroep die verbonden is aan de Chinese communistische partij zou achter de aanvallen zitten.”

China infiltreert

Het zou de eerste keer zijn dat het bedrijf rechtstreeks geviseerd wordt. Eerder al werden het Engelse Rolls-Royce en France Expleo ook al aangevallen omdat ze nauwe banden hebben met de Europese vliegtuigbouwer. Volgens veiligheidsexpert in de luchtvaart, Romain Bottan, zijn kleinere bedrijven zoals Expleo vatbaarder voor aanvallen omdat ze minder goed beschermd zijn. Op die manier proberen Chinese hackers dus toegang of zwakke links te verschaffen tussen het bedrijf en Airbus zelf. Eerder deze week kwam ook al aan het licht dat de Chinese overheid gezanten afstuurd op privébedrijven die in China gevestigd zijn.

VPN

De hackers zouden VPN-verbindingen als toegang hebben gebruikt. Volgens AFP zouden veel leveranciers gebruik maken van VPN-verbindingen om samen te werken met Airbus. Op die manier zouden de Chinese hackers zijn binnengeraakt tot bij de gevoelige data. Via verschillende bronnen kwam AFP te weten dat de hackers voornamelijk geïnteresseerd waren in technische fiches  van verschillende Airbusonderdelen.

Airbus
Rolls-Royce levert onderdelen en motoren aan Airbus.

 

 

Advertentie