Alibaba

De Chinese overheid zal in de toekomst verschillende overheidsafgevaardigden afsturen op privébedrijven als Alibaba en Geely. Die moeten een brug vormen tussen privé en overheid.


De Chinese e-commercereus Alibaba krijgt samen met een honderdtal andere privébedrijven meer toezicht en bemoeienis door de Chinese overheid, dat berichtte Reuters eerder deze week op basis van een bericht in een lokale Chinese krant.

Alibaba en de Chinese rovers

Concreet zal de Chinese stad Hangzhou, waarin Alibaba overigens gevestigd is, een aantal afgevaardigden naar een honderdtal privébedrijven gaat sturen. De stad zelf liet weten dat die afgevaardigden de samenwerking tussen bedrijf en overheid moeten faciliteren.

Op de website van de stad staat te lezen dat het over 100 privébedrijven gaat. Die bedrijven worden niet bij naam genoemd. Maar bij verschillende media staat te lezen dat onder andere Albibaba en automaker Geely, het moederbedrijf boven Volvo, deel uitmaken van deze lijst.


Alibaba Geely
Het Chinese Geely is het moederbedrijf en grootaandeelhouder boven het Zweedse Volvo.

Klinkt mooi maar…

Het is al langer geweten dat de Chinese overheid – en daarmee de communistische partij – zich steeds meer wil moeien in de gang van zaken bij privébedrijven. Deze laatste zet vanuit Hanghzou lijkt daar een onderdeel van te zijn.

Reactie

In een reactie aan Reuters liet Alibaba alvast weten dat het initiatief een brug moet vormen tussen privé en overheid. De e-commercereus benadrukt dat het de gang van zaken binnen het bedrijf niet zal aantasten.-Er zal dus verder niets veranderen. Toch klinkt dit nieuws lichtjes verontrustend.

Bij Geely (Volvo) werd nog geen officiële reactie gegeven op deze berichtgeving.