Het voorlopige design van de CTRL-kit. Afbeelding: CTRL-Labs

Facebook heeft weer een overname bekend gemaakt. Dit keer gaat om het bedrijf CTRL-labs. Dit bedrijf probeert een armband te ontwikkelen waarmee gebruikers een computer via hun gedachten kunnen sturen.

Facebook maakt vandaag bekend dat ze het bedrijf CTRL-Labs zullen opnemen in hun virtual en augmented reality-divise. Dat was te lezen in een Facebookpost van Andrew Bosworth, vice-president van Facebook Reality Labs. CTRL-Labs is een startup die gespecialiseerd is in neurale interface-technologie. De oprichter van CTRL-Labs is geen onbekende: Thomas Reardon. Die was lang in dienst bij Microsoft en was ondermeer betrokken in de ontwikkeling van Internet Explorer. Hij werd mee genoemd in het bericht van Bosworth. Bosworth geeft zelf geen details over het bedrag van de overname, maar CNBC beweert dat deze minimaal 450 miljoen tot een klein miljoen euro bedraagt.

We spend a lot of time trying to get our technology to do what we want rather than enjoying the people around us. We…

Geplaatst door Andrew Bosworth (Boz) op Maandag 23 september 2019

Het project dat vooral de aandacht trok van Facebook, is een neurale armband die CTRL-Labs volop aan het ontwikkelen is. De armband krijgt (voorlopig) de naam ‘CTRL-kit’. Bij neurale interface-technologie tracht men sensoren te ontwikkelen die de hersenactiviteit registreren en doorsturen naar een computer. De computer leest deze en zet het om in een actie. De bedoeling is dus door het brein en het geheugen van de computer aan elkaar te linken, mensen in staat te stellen de computer met hun gedachten commando’s op te leggen.

Deze technologie is al enkele jaren in ontwikkeling, maar het project van CTRL-Labs is toch vrij uniek. De armband is immers niet verbonden aan de hersenen en meet de activiteit van de spieren. Armspieren krijgen elektrische impulsen vanuit het neuronenstelsel in de ruggengraat om bewegingen uit te voeren. Het zijn die impulsen die de armband meet en omzet naar een digitaal signaal. De armband kan volgens de post van Bosworth impulsen van individuele spiercellen registreren, zodat zelfs de minimaalste beweging voldoende zou moeten zijn. Bosworth beweert dat zelfs denken aan een actie genoeg is om de armband in gang te krijgen. Wanneer de CTRL-kit op de markt verschijnt, is nog onbekend.

Facebook experimenteert ook met chatbots en ar-brils

Facebook toont zich de laatste tijd van zijn meest innovatieve kant. Gisteren al werd de overname aangekondigd van een startup die virtuele chatbots ontwikkelt. Deze chatbot zal vermoedelijk deel uitmaken van het Libra-project, de eerste cryptomunt van Facebook. Vorige week werd ook al een ar-bril aangekondigd die in de toekomst de smartphone moet vervangen. Deze verschijnt pas in 2024, de CTRL-kit zou een stuk sneller moeten klaar zijn.