fonteinen

De stad Antwerpen gaat in haar 47 fonteinen slimme sensoren inbouwen. Deze sensoren zullen onder meer dienen om het water- en energieverbruik te kunnen inperken. Het project is onderdeel van het programma Innovatieve Overheidsopdrachten van de Vlaamse Overheid. In het kader van het programma Innovatieve Overheidsopdrachten stelt het kabinet van Vlaams minister van Innovatie Philippe […]

Advertentie

De stad Antwerpen gaat in haar 47 fonteinen slimme sensoren inbouwen. Deze sensoren zullen onder meer dienen om het water- en energieverbruik te kunnen inperken. Het project is onderdeel van het programma Innovatieve Overheidsopdrachten van de Vlaamse Overheid.

In het kader van het programma Innovatieve Overheidsopdrachten stelt het kabinet van Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters jaarlijks een budget van 5 miljoen euro op om slimme en duurzame innovatieprojecten te ondersteunen. Op vrijdag 13 september publiceerde de Vlaamse Overheid een lijst van 18 projecten, waaronder de subsidies zullen verdeeld worden. Het project van de stad Antwerpen is in deze lijst zeker één van de opvallendste.

De in totaal 47 fonteinen in de stad zullen slimme sensoren en sturingssystemen ingebouwd krijgen. Via deze upgrade wil het stadsbestuur het water- en energieverbruik van de fonteinen beter beheren. De sensoren hebben daarbovenop het doel om de kwaliteit van het water beter te controleren. Dit verkleint de noodzaak aan manuele interventies en zorgt er voor dat de fonteinen minder buiten dienst zijn. De sturingssystemen- gekoppeld aan een online platform en meldingstool- verzamelen data over weersomstandigheden, mogelijke technische storingen en het aantal bezoekers om zo efficiënt mogelijk op deze parameters in te spelen. Hiermee wil het stadsbestuur duurzamere fonteinen ontwikkelen.

Antwerpen is niet de enige Vlaamse stad met ambitieuze innovatieprojecten. Zo wil bijvoorbeeld Gent een alternatief financieringsmodel ontwikkelen voor kwalitatieve duurzame woningen en wil Mechelen zijn geschenkenbon in de toekomst digitaal aanbieden. Andere projecten richten zich dan weer op onder andere het verminderen van nachtlawaai door toepassing van technologie en nudging. Deze projecten kunnen eveneens rekenen op subsidies van de Vlaamse Overheid.

Deze redacteur heeft een niet te stillen nieuwsgierigheid. Schrijft en denkt graag na over de impact die technologie heeft op onze maatschappij.