Het is vanaf vandaag mogelijk om de gezichtsherkenning op Facebook manueel uit te schakelen.

Advertentie

Facebook heeft gisteren een update in verband met gezichtsherkenning op het platform losgelaten. Vanaf vandaag heb je zelf de controle over gezichtsherkenning op Facebook. Die herkenning ging door het leven als ‘tag suggesties’, waarbij het platform zelf aangaf wie de mensen op een bepaalde foto mogelijk waren.

Facebook geeft meer zelfcontrole

Gebruikers die nog altijd tagsuggesties ontvangen krijgen ook meer informatie in hun nieuwsfeed te zien. Van daaruit krijgen ze ook de mogelijkheid om deze functies uit te zetten. Als de tagsuggestie niet geactiveerd was, zal dat ook zo blijven en verandert er niets aan je instellingen.

https://www.facebook.com/facebook/videos/873386789711267/?t=2

Facebook introduceerde de tagsuggestie al in 2017, maar voor een deel van de gebruikers. Met de nieuwe functie konden gebruikers ook instellen dat ze op de hoogte werden gebracht wanneer iemand een foto upload waarop ze zelf staan, zonder daarvoor getagd te zijn. Op zich wel een handige functie, maar met een aantal risisco’s natuurlijk.

Voor alle Europeanen is de gezichtsherkenning en tagsuggestie wel al iets langer weg. Na druk vanuit de Europese Commissie en werd de optie eruit gehaald en mocht in 2018 weer terugkeren in de vorm van een opt-in. Dat wil zeggen dat je dus zelf kan beslissen of je de gezichtsherkenning aan- of uitzet.

Rechtzaak

In de Verenigde Staten loopt momenteel een rechtzaak tegen het populaire socialemediaplatform. Die rechtzaak gaat over de gezichtsherkenning. Een groep gebruikers klaagt het bedrijf al sinds 2015 aan en gebruikers vragen een schadevergoeding die kan oplopen tot in de miljarden omdat mensen niet wisten dat de functie geactiveerd stond.

Facebook

Advertentie