5G

In een nieuwe afspraak gaan de Amerikaanse en Poolse overheid samenwerken om buitenlandse aanbieders van 5G-apparatuur strenger te controleren.

Advertentie

Het debacle rond het handelsverbod en de ban op onder andere de netwerkapparatuur van Huawei kennen we ondertussen wel. Gisteren hebben de Verenigde Staten en Polen een verdrag ondertekend waarin ze hun bekommernis over buitenlandse 5G-netwerkapparatuur uiten.

Niet bij naam

Mike Pence, Vice President van de V.S. en Andrzej Duda, president van Polen hebben gisteren samen het verdrag ondertekend waarin te lezen staat dat beide landen het toezicht en de controle op buitenlandse netwerkapparatuur gaan verstrengen. Voor de V.S. is dit verdrag onderdeel van zijn strategie waarbij het Chinese telecomgigant Huawei volledig wil buitensluiten.

In het verdrag wordt de Chinese smartphone- en netwerkapparatuurgigant niet bij naam genoemd maar de Poolse president heeft duidelijk aangegeven dat elk bedrijf dat wereldwijd nieuwe en snelle 5G-netwerken wil installeren, het onderwerp wordt van een strenge controle.

Huawei in Polen

Volgens Reuters is Huawei al sterk aanwezig in Polen. Eerder dit jaar, in januari, arresteerden de Poolse autoriteiten nog een Chinese medewerker van Huawei samen met een Poolse ex-spion. Zo werd het bedrijf meteen ook aangeklaagd voor spionage. Huawei ontkende de aantijgingen, maar is tot op vandaag nog in een nauwkeurig onderzoek gewikkeld.

V.S. vs. Huawei

Ondertussen is de hele Huawei-zaak al bijna een jaar bezig. De Verenigde Staten proberen al maanden andere landen en hun overheden te overtuigen dat Huawei onbetrouwbaar is. Het bedrijf blijft de aantijgingen ontkennen en intussen werd Huawei al op de zwarte lijst van de VS gegooid. Intussen heeft Trump aangegeven het handelsverbod te verzwakken. Amerikaanse bedrijven kunnen nu een verzoek indienen om toch met Huawei handel te kunnen drijven. Helaas kwamen we vorige week nog te weten dat de Amerikaanse overheid tot nu toe nog geen enkele licentie heeft uitgedeeld.

Advertentie