Nieuws

Trump reikt geen licenties uit voor handel met Huawei

Reuters meldt dat de overheid van Trump nog steeds geen enkele van de 130 aangevraagde licenties heeft toegekend, bij gebrek aan richtlijnen.

In juli liet de Amerikaanse president Donald Trump nog weten dat hij het handelsverbod met China gedeeltelijk zou opschorten. Daarop konden bedrijven die toch handel wilden drijven met Huawei een licentie aanvragen. Echter zouden de Verenigde Staten nog geen enkele licentie hebben uitgereikt aan bedrijven.

Trump en transparantie

Volgens Reuters zou dat liggen aan het gebrek aan duidelijke richtlijnen. Concreet weten de autoriteiten het dus zelf niet goed. President Trump geeft ook constant tegenstrijdige signalen in de media waardoor het alsmaar moelijker wordt om duidelijkheid te scheppen rondom de licenties. Ambtenaren zijn dus bang om beslissingen te nemen en daarom wachten ze met het verstrekken van licenties.

Respijt

Vorige week maandag werd bekend gemaakt dat de Chinese smartphonegigant Huawei nog zo’n 90 dagen respijt zou krijgen. Met andere woorden; de handelsrestricties tussen Huawei en Amerikaanse bedrijven zou nog eens 90 dagen extra uitstel krijgen. Zeker na die recente beslissing zou je verwachten dat alles weer in zijn plooien valt en dat Amerikaanse ambtenaren duidelijkheid krijgen. Niet dus.

Intussen loopt de opschorting van het handelsverbod door, maar niemand weet wat het doel er eigenlijk van is.  Intussen worstelt Huawei al sinds mei met de onvoorspelbare beslissingen van Donald Trump en diens tegenhanger Xi Jinping.

Donald Trump en Xi Jinping op een bijeenkomst in 2017.

Europa

De Chinese smartphonegigant werkt ondertussen wel hard door. Eerder deze maand nog lanceerde het HarmonyOS, een eigen besturingssysteem voor IoT-apparaten en mogelijk smartphones in de toekomst. Al zou die laatste er niet snel aan zitten komen. Verder bereidt het bedrijf zich voor om op 18 september in München, de nieuwe Mate 30-reeks voor te stellen.

Omdat het bedrijf geen officiële licentie voor Google’s Android meer heeft zal de nieuwe smartphone waarschijnlijk geen Google Maps en dergelijke apps kunnen aanbieden. De nieuwe Mate 30 is wel gemaakt voor nieuwe 5G-netwerken en moet een het nieuwe vlaggenschip van de smartphonegigant worden.

“Huawei zal het Android OS ecosysteem blijven gebruiken, als de Amerikaanse overheid het toestaat tenminste.” – Joe Kelly, woordvoerder

Android zonder Google Maps?

Inderdaad. Die combinatie klinkt raar, maar is wel mogelijk. Uiteindelijk zijn er genoeg alternatieven zoals Waze. Al denkt Richard Windsor, een onafhankelijk analyst, daar anders over. “Zonder officiële Google-applicaties als de Play Store of Maps zal niemand het toestel kopen”, stelt de man.

In ieder geval blijven wij uitkijken naar de situatie rond Huawei. Op 18 september wordt de nieuwe Mate 30 voorgesteld en komen we waarschijnlijk ook meer te weten.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business