VS

Trump en Macron hebben naar verluidt een overeenkomst gesloten over de Franse belastingen op ‘digitale diensten’ van grote Amerikaanse technologiegiganten.  

Advertentie

 

Eerder dit jaar stelde de Franse president Macron een taks van 3 procent voor op de inkomsten van digitale diensten in Frankrijk. President Trump riposteerde met een invoertaks op Franse wijnen als Macron daarmee zou doorgaan. Op de G7-top hebben Trump en Macron hun verschillen dan kennelijk bijgelegd. Macron zei nog tegen de reporters dat “ze een deal hadden gesloten die alle moeilijkheden tussen hen uit de weg zou ruimen.”

We kennen nog geen details over de deal, maar volgens Macron kunnen bedrijven die de drie procent taks betalen nog steeds dat bedrag aftrekken van hun belastingen. Daarvoor zou er wel eerst een andere overeenkomst moeten gesloten worden, namelijk eentje over hoe zwaar internetbedrijven belast moeten worden. De taks zal van toepassing zijn op bedrijven die meer dan 750 miljoen euro omzet draaien. Het zal naar verluidt zo’n 30 Amerikaanse bedrijven treffen, waaronder ook Facebook en Amazon. Maar ook Britse, Chinese, Franse en Duitse bedrijven ontspringen de dans niet.

Macron krijgt te kampen met zware kritiek voor het feit dat internetbedrijven niet genoeg belastingen betalen, een mening die ook gedeeld wordt door Duitsland en Italië. Hoewel bedrijven die in Europa actief zijn 20 procent belastingen betalen, wordt er verondersteld dat digitale bedrijven minder dan de helft van dat bedrag afdragen. Apple ging eerder dit jaar wel akkoord met een boete van 500 miljoen euro aan Frankrijk, maar de nood aan een wetgeving blijft prangend. Macron probeerde alvast de gemoederen ietwat te bedaren. “De invoertaksen zijn niet bedoeld tegen een bepaald bedrijf, maar zijn er net gekomen om een probleem op te lossen.”