Nieuws

A.I. baant zich weg naar UZ Brussel

A.I. wordt nu ook ingezet in de operatiekamer om bloeddrukverschillen te analyseren en voorspellingen te maken.

De komst van nieuwe technologie wordt ook in de medische wereld goed onthaald en ingezet. Sinds kort gebruiken ook de anesthesisten van het UZ Brussel artificiële intelligentie om de bloeddruk van patiënten te gaan voorspellen en zo te voorkomen dat deze terugvalt.

A.I. slaat alarm

De computer die anesthesisten nu al gebruiken analyseert indicatoren als vochtstatus, hartslag of de elasticiteit van bloedvaten om de bloeddruk van patiënten de voorspellen. Zo kan het ook alarm slaan als de technologie doorheeft dat er iets mis gaat lopen. Op die manier kan de anesthesist ingrijpen en zelfs anticiperen op de situatie.

Het Amerikaanse Edwards Lifesciences ontwikkelde de technologie aan de hand van grote hoeveelheden data. Op die manier kan de computer tot een kwartier op voorhand voorspellen of een patiënt een bloeddrukval zal krijgen, zo schrijft De Tijd.

Niet goedkoop

Dr. Domien Vanhonacker, anesthesist bij UZ Brussel vertelt dat het belangrijk is om tijdens een operatie de bloeddruk zo constant mogelijk te houden, zowel tijdens als na de ingreep. “De patiënt heeft er dus alle voordeel bij om een bloeddrukval te voorkomen”. Op die manier kunnen anesthesisten ingrijpen en hoeven ze niet meer te reageren wanneer het probleem zich al voordoet.

De technologie is echter niet goedkoop. Om A.I. in te zetten tijdens een operatie kost dat 400 euro. Intussen werd de technologie wel al gebruikt bij zo’n elf operaties. Omdat de inzet van A.I. momenteel nog redelijk duur is wordt ze enkel ingezet bij geselecteerde operaties met patiënten met een hoger risico of langdurige ingrepen. Het UZ Brussel zou de kostprijs volledig zelf dragen, de patiënt hoeft dus niets te betalen.

“Met de juiste data wordt de computer alleen maar beter in het voorspellen en analyseren van problemen.”

Toekomstgericht

Domien Vanhonacker vertelt aan De Tijd dat computerintelligentie de komende jaren een steeds grotere rol zal gaan spelen in de medische wereld. Vooral computersystemen die op voorhand kunnen voorspellen wanneer het slechter zal gaan met een patiënt gaan heel wat ingrepen kunnen versnellen en verbeteren. Dokters hoeven zo niet meer in te grijpen wanneer het probleem zich al voordoet maar kunnen voorzien en ervoor gaan zorgen dat de situatie recht kan getrokken worden nog voor ze uit de hand loopt.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business