cyberpesten

Dat schoolkinderen steeds vaker online gepest worden, is spijtig genoeg geweten. Dat werknemers er echter maar al te vaak mee te kampen krijgen, is verrassend.  

Advertentie

Bijna een op de tien Belgische werknemers krijgt te maken met cyberpesten. Dat blijkt uit een studie van de KU Leuven en IDEWE (de externe dienst voor bescherming en preventie op het werk). Kranten als De Morgen en Het Laatste Nieuws berichtten al eerder over het nieuws.

De steekproef omvatte 1.001 Belgische werknemers. Daarvan gaf zo’n 9 procent te kennen minstens twee keer per week het slachtoffer te worden van cyberpesten.

De meeste vormen van cyberpesten onder collega’s zijn werkgebonden. Zo verklaart professor in de arbeidsgeneeskunde Lode Goddderis van de KU Leuven. “E-mails, berichten of telefoons worden genegeerd (32 procent), documenten worden bewust achtergehouden (9,6 procent) of werk wordt op het net openlijk bekritiseerd (8,7 procent).

Vaak wordt er meer dan 1 keer in de maand over een collega geroddeld via digitale kanalen (7,9 procent) of krijgt hij of zij te maken met online bedreigingen. (6,2 procent) Godderis benadrukt dat er vandaag de dag misschien wel meer aandacht is voor pesten op het werk, maar dat een cyberpesten nog te weinig aandacht wordt besteed.

Advertentie