alexa

De Luxemburgse privacy-waakhond heeft Amazon om informatie gevraagd over zijn Alexa-spraakassistent. Het toont aan dat officiële instanties steeds nerveuzer worden als het aankomt op Amazon’s gebruik van persoonsgegevens.  

Advertentie

 

De groeiende populariteit van de Alexa-, Apple-, Siri– en Google-spraakassistent zorgt voor heel wat bezorgdheid bij politici en privacy-organisaties. Ze maken zich zorgen over de aanpak van de technologiebedrijven wat betreft stemopnames van consumenten.  

Apple en Google moesten vorige week hun stemopnames al noodgedwongen aan banden leggen en de Britse krant The Guardian meldde dat aannemers van Apple regelmatig privéconversaties van gebruikers te horen kregen.  

De AI van Alexa-toestellen zou onvoldoende het verschil kunnen maken tussen opzettelijke interacties en conversaties waarbij er ronduit wordt geluistervinkt. Dat zorgt uiteraard voor heel wat bezorgdheid uit privacyhoeken.  

Luxemburg is de belangrijkste privacywaakhond voor Amazon binnen Europa. De Luxemburgse regering heeft donderdag laten weten dat het alvast contact heeft opgenomen met de Amerikaanse leverancier van Alexa-toestellen. Amazon zegt de nodige stappen te hebben ondernomen om conflicten te vermijden, maar geeft ook nog fijntjes mee dat de je de optie “ook gewoon kan uitschakelen.”  

Advertentie