Sony

Sony is het meest recente bedrijf dat zich waagt aan AI-muziek.

Advertentie

Het bedrijf onthulde vorige week dat zijn onderzoekers een machine learning-model hebben ontwikkeld dat perfect de meest geoefende drummer kan nabootsen. Volgens Sony kan de software “plausibele” drumpatronen creëeren. Benieuwd of Ringo Starr daar ook mee akkoord zou gaan.

Om hun AI-systeem te trainen, compileerden de onderzoekers van Sony gegevens uit 665 verschillende liedjes, allemaal van verschillende genres zoals pop, rock en elektronische muziek. In die liedjes horen we steeds de hoofdinstrumenten, bass, kick en strings. Zich daarop baserend, creëerden de onderzoekers de drum kicks. Het AI-systeem genereert de verschillende drumpatronen dan aan de hand van andere kenmerken van de gebruikte instrumenten.

Sony is niet het enige bedrijf dat met AI-muziek dolt. Facebook heeft ook al gebruik gemaakt van AI om muziek van één bepaald genre om te zetten naar een ander genre. Google experimenteert in zijn project ‘Magenta’ dan weer met het vermogen van AI om kunstzinnige muziek te creëeren. Andere techreuzen probeerden dan weer wat uit met AI-pianomuziek en AI-gitaarsolo’s, met wisselend succes wel.