IBM

IBM maakt je supply chain weer een heel stuk overzichtelijker.

Supply chain management is het toezicht houden op de hele flow van goederen en diensten. Dat kan gaan van het opvolgen van de flow en de opslag van rauwe materialen, de inventaris en afgewerkte producten. Daarnaast is het ook een domein dat baat kan hebben bij blockchain-technologie. Voor wie niet weet wat dat is; dat is een gedeelde database die onderhouden wordt door een netwerk van computers die aangesloten zijn op het internet.

Onderzoeksinstituut Gartner meldt dat blockchain tegen 2023 goed zal zijn voor de globale flow en tracking van 2 biljoen dollar aan jaarlijkse goederen en diensten.

Het nieuwe blockchain-netwerk heet ‘Trust Your Supplier’. Naast IBM zijn de mede-organiserende partijen Anheuser-Busch InBev, Cisco, GlaxoSmithKline, Lenovo, Nokia, Schneider Electric en Vodafone.

Chainyard voorziet de ondersteunende technologie en bouwt het netwerk uit. Daarbij maakt het gebruik van het blockchain-platform van IBM. De andere bedrijven zullen hun leveranciersgegevens op het netwerk plaatsen, en dragen zo hun expertise bij aan het netwerk.

De conventionele methodes voor leveranciersbeheer zijn vaak omslachtig; dat maakt het vaak moeilijk om te achterhalen wie wie is, en bemoeilijkt het vinden van ISO-certificaten, bankrekeningnummers, belastingscertificaten en dergelijke. Door gebruik te maken van een gedecentraliseerde aanpak op basis van blockchain, zou het nieuwe netwerk die tijdrovende processen elimineren. Op die manier krijgen fraude en fouten ook minder kansen.

IBM beschikt over zo’n 18.500 leveranciers over de hele wereld en zal het Trust Your Supplier-netwerk over de komende maanden in gebruik nemen met 4.000 van zijn eigen leveranciers. De blockchain heeft een beperkte capaciteit en zal naar alle waarschijnlijkheid in het derde kwartaal van 2019 gelanceerd worden.