In de kwartaalcijferronde komt ook Apple met cijfers over de verkoop van zijn iPhone, Apple Watch en marktaandeel. We hebben goed en slecht nieuws.

Advertentie

Vandaag is kwartaalcijferdag. Alle grote bedrijven komen naar buiten met goede en minder goede rapporten over hun prestaties van het laatste kwartaal. Ook Apple rapporteert vandaag zijn cijfers over de verkoop van hardware én diensten. Vooral die laatste speelt een steeds grotere rol in de algemene omzet van de Amerikaanse iPhone-bouwer.

Eerst het slechte nieuws

We zullen starten met het mindere nieuws. Voor het eerst in zeven jaar tijd is de verkoop van Apples paradepaardje, de iPhone, gezakt tot minder dan de helft. Globaal gezien zakte de iPhoneverkoop met 12 procent tot 26 biljoen dollar. Dat is alleen al voor dit kwartaal. In het vorige kwartaal ging de verkoop dieper tot zelfs 17 procent wereldwijd. Toch is CEO Tim Cook niet geheel negatief over de tegenvallende cijfers. Hij stelt dat bijvoorbeeld in China – de grootste afzetmarkt voor smartphones – de verkoop van Apple-producten wel met 17 procent is gestegen. Echter geeft hij daarmee geen specifieke cijfers over de iPhone.

Meer en meer diensten

Door het feit dat de verkoop van smartphones wereldwijd stokt heeft Apple zich kunnen focussen op zijn extra diensten voor muziek, video en Apple Card. Maar ook de Apple Watch heeft hierdoor versneld vernieuwingen gekregen. In ieder geval zal Tim Cook de komende jaren meer en meer gaan inzetten op extra diensten waar het bedrijf geld mee kan verdienen en hopelijk innovatie kan brengen. Vandaag liet het bedrijf nog weten dat de kredietkaart van Apple in augustus beschikbaar zou zijn.

De verkoop van de Watch en andere accessoires steeg dit kwartaal ook met zo’n 50 procent, een stuk beter dan wat voorspeld werd. Verder verwacht Apple voor het vierde kwartaal een omzet tussen 61 en 64 biljoen dollar. Echter zou die omzet volgens analisten op 61.02 biljoen dollar blijven hangen. Maar het bedrijf is alvast zelf wel enthousiast. We verwachten ook dat de verkoop van nieuwe iPhones nog even zal blijven zakken of toch blijven steken tot de eerste 5G-modellen op de markt komen.

Overheden komen maar niet overeen

Tot slot zijn de lagere cijfers ook te wijten aan het feit dat zowel de Amerikaanse- als Chinese overheid maar niet overeen kunnen komen. Trump blijft de importtaxen maar verhogen en ook Apple leidt daaronder. In China zakte het marktaandeel tot 5.8 procent, komende van 6.4 procent. Dat komt ook deels door te betere verkoop van Huawei-toestellen in thuisland China.

Uiteraard doet Apple het over het algemeen nog steeds heel goed. Dat blijkt ook uit de 21 biljoen dollar die werd uitgekeerd aan dividenden aan zijn aandeelhouders. Verder heeft Tim Cook zeker niet te klagen aangezien zijn bedrijf op een berg cash van ongeveer 250 biljoen dollar zit.

Advertentie