Google Pixel Alphabet omzetstijging

Google had een slecht eerste kwartaal na tegenvallende Pixel 3-verkopen. Inmiddels lijkt alles weer te zijn verholpen, nadat Google de Pixel 3A-serie aankondigde; blijkbaar een verkoopwonder.

Advertentie

Toen Google eind 2018 de Pixel 3 en 3 XL lanceerde, was er maar weinig enthousiasme. De Pixel 3 had veel weg van de Pixel 2 XL, terwijl de 3 XL een flinke notch heeft. Daarnaast vallen de prijzen erg hoog uit en zat er nog altijd maximaal 4GB RAM in een Google Pixel-smartphone. Dat er maar weinig kopers waren voor het toestel, was wel te zien aan de tegenvallende resultaten uit het eerste kwartaal. Het heeft toentertijd zelfs moeten bevestigen dat het moeite had met het aan de man brengen van de Pixel 3-toestellen. We zijn slechts een kwartaal verder en dat beeld lijkt volledig te zijn omgedraaid: de Pixel 3A-serie blijkt een groot succes, zo is te zien aan de flinke omzetstijging.

Als we kijken naar de omzet van het moederbedrijf Alphabet, dan zien we een rooskleurig plaatje. In 2018 had het nog last van een boete van de Europese Commissie voor machtsmisbruik in Europa. Nu het onderzoek is afgerond en er geen boete meegenomen hoeft te worden in de kwartaalcijfers, zien we een omzetstijging van 19 procent (YoY) naar 38,9 miljard dollar. Winstcijfers zijn gedurende het tweede kwartaal gestegen naar 9,9 miljard dollar, een stijging van 201 procent Year on Year. Er is ook gerekend zonder de boetes, maar zelfs dan laat Alphabet een stijging zien van 13 procent YoY. Is het dan allemaal positief? Nee, de experimentele bedrijven verloren in Q2 nog zo’n 989 miljoen dollar.

Tweemaal zoveel Pixel-smartphones

Voor Google lijkt de hardwaretak in elk geval erg positief te presteren. Alphabet heeft altijd een losse categorie ‘others’, waar allerlei zaken in verwerkt worden. Onder andere de Google Play Store, maar ook Google’s hardwaredivisie valt binnen deze categorie. In het tweede kwartaal lijkt het erg goed te gaan met deze tak. Er werd immers een groeicijfer gepresenteerd van 40 procent. In Q1 van 2019 lag dit cijfer nog een stuk lager, op slechts 25 procent YoY. Uiteindelijk wist de others-categorie een omzet van 6,2 miljard dollar te behalen. Hoeveel van deze omzet er precies te wijten valt aan de Pixel-telefoons valt niet te zeggen, maar het aantal Pixel-verkopen zou in Q2 zijn verdubbeld (YoY). 

Advertentie