Iraanse

En deed dat met behulp van een nieuwe technologie.  


 Toen de VS een Iraanse drone neerhaalde in de straat van Hormuz, hield dat meer een soort doopvuur in voor een nieuwe Amerikaanse technologie. De Wall Street Journal heeft vernomen dat het de eerste keer was dat het Amerikaanse leger gebruik maakte van zijn nieuwste MADIS-technologie. (MADIS staat overigens voor Marine Air Defense Integrated System) De technologie is in feite een antidronesysteem voor de zee, en maakt gebruik van jammers om de communicatie van drone uit te schakelen en ervoor te zorgen dat het toestel crasht. Sommige versies van de technologie kunnen de vijandige drone zelfs onder vuur leggen, al is niet bekend of dat het geval was bij de Iraanse drones. 

Het Amerikaanse ministerie van defensie heeft officieel nog niet vrijgegeven wat het precies tegen de drone heeft gebruikt, maar het is alvast zeker dat de MADIS-technologie aanwezig was in de Amerikaanse boxer. 

Het incident toont aan dat de aard van oorlogvoeren snel aan het veranderen is. De VS toont zich daarbij van zijn inventiefste kant om te vermijden dat ze op vijandige doelwitten moeten schieten. In juni lanceerde het Amerikaanse leger nog een cyberaanval om het Iraanse wapencontrolesysteem uit te schakelen. Hoewel die nieuwe tactiek er misschien wel voor kan zorgen dat conflicten niet oververhit raken, is het twijfelachtig dat de nieuwe aanpak peis en vree zal brengen.