Nieuws

Google schikt in dataschandaal rond Street View

Er zou eindelijk een einde komen aan het dataschandaal rond Google's Street View.

In 2010 kwam aan het licht dat Google via zijn Street View-wagens data binnenhaalde over wifinetwerken in huizen die niet beveiligd waren. Zo haalde het systeem wachtwoorden en e-mails van mensen binnen. Een stevige inbreuk op data- en privacywetten dus.

Burgers verenigen zich

Vandaag heeft de internetgigant een schikking ingediend waarbij het 13 miljoen dollar wil betalen om het schandaal af te kunnen ronden. Echter gaat dat niet zomaar, het bedrijf moet daarvoor wel nog goedkeuring krijgen van een rechter.

In het hele schandaal hebben zo’n twintig Amerikanen zich verenigd in een zaak waarbij ze geld vragen aan Google. Maar het geld zou niet enkel naar burgers of buurtbewoners gaan. Google wil het geld ook geven aan belangenorganisaties en aan extra voorlichting over de beveiliging van wifinetwerken. Bovendien heeft het bedrijf laten weten dat het alle binnengehaalde data van toen zal verwijderen.

Oneindig

De zaak sleept dus al sinds 2010 aan. In 2013 gaf een rechter Google nog ongelijk toen het bedrijf zelf stelde dat het binnenhalen van de bewuste data niet illegaal was. Volgens de zoekgigant stond het opvangen van data uit open netwerken gelijk aan radiotransmissies, volkomen legaal dus dachten zij. Niet dus besliste de rechter. En zo ging de de zaak weer naar af.

Nu zou er dus toch een einde kunnen komen aan het Street View-schandaal. De gedupeerden krijgen een schadevergoeding en Google heeft hopelijk zijn lesje geleerd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business