Er zou eindelijk een einde komen aan het dataschandaal rond Google's Street View.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!In 2010 kwam aan het licht dat Google via zijn Street View-wagens data binnenhaalde over wifinetwerken in huizen die niet beveiligd waren. Zo haalde het systeem wachtwoorden en e-mails van mensen binnen. Een stevige inbreuk op data- en privacywetten dus.

Burgers verenigen zich

Vandaag heeft de internetgigant een schikking ingediend waarbij het 13 miljoen dollar wil betalen om het schandaal af te kunnen ronden. Echter gaat dat niet zomaar, het bedrijf moet daarvoor wel nog goedkeuring krijgen van een rechter.

In het hele schandaal hebben zo’n twintig Amerikanen zich verenigd in een zaak waarbij ze geld vragen aan Google. Maar het geld zou niet enkel naar burgers of buurtbewoners gaan. Google wil het geld ook geven aan belangenorganisaties en aan extra voorlichting over de beveiliging van wifinetwerken. Bovendien heeft het bedrijf laten weten dat het alle binnengehaalde data van toen zal verwijderen.

Oneindig

De zaak sleept dus al sinds 2010 aan. In 2013 gaf een rechter Google nog ongelijk toen het bedrijf zelf stelde dat het binnehalen van die bewuste data niet illegaal was. Volgens de zoekgigant stond het opvangen van data uit open netwerken gelijk aan radiotransmissies, volkomen legaal dus dachten zij. Niet dus besliste de rechter. En zo ging de de zaak weer naar af.

Nu zou er dus toch een einde kunnen komen aan het Street View-schandaal. De gedupeerden krijgen een schadevergoeding en Google heeft hopelijk een goed lesje geleerd.