Libra

Cryptomunten zoals de Libra-munt van Facebook moeten onderworpen worden aan “de hoogste wetgevende standaarden mogelijk zodat ze zeker niet gebruikt worden als dekmantel voor witwasserij”, aldus een algemene conclusie van de G7.

Advertentie

De G7-topleden kwamen tot die vaststelling na een vergadering in het Franse Chantilly. Er werd onder andere beslist dat de belastingsuitdagingen van de digitale economie sterk onder de loep genomen moesten worden, en dat er moet werk gemaakt worden van een minimum bedrijfstaks.

Voor de cryptomunt van Facebook beheerste de agenda. De wetgevers zijn onder andere bezorgd dat big tech de macht van de overheid langzaam maar zeker aan het uithollen is doordat die steeds vaker bevoegdheden voor hun rekening nemen die voorheen enkel waren voorbehouden aan overheden, zoals het beheren van een centrale munt.

De Canadese minister van Financiën wist het volgende te zeggen over de hele zaak: “Iedereen is het erover eens dat nieuwe technologieën heel wat voordelen bieden, maar het volk wil ook veilige oplossingen, en daar moeten we dan ook over nadenken.”

De G7 is vooral bezorgd dat Facebook’s ambitie om een digitale munt te ontwikkelen hen de controle over bankzaken zou laten verliezen.

De voorzitter van de Bank of France en de Europese Centrale Bank, Francois Villeroy de Galhau hanteerde een strengere toon. “Financiële wetgevers zullen de veiligheid van de consument niet op het spel zetten ten voordele van innovatie.”

Advertentie