De Chinese telecomgigant komt onverwacht met een Amerikaanse ontslagronde. Het bedrijf moet noodgedwongen honderden mensen afdanken, of is het een politieke strategie?

Advertentie

Chinese smartphoneproducent Huawei plant een serieuze ontslagronde in de Verenigde Staten als gevolg van het handelsverbod.

Twitter

The Wall Street Journal tweette gisteren dat Huawei volgens insiders een grote ontslagronde op de planning heeft staan. Het zou dan vooral gaan om Amerikaanse medewerkers die werken bij verschillende onderzoeksafdelingen in Texas, Californië en Washington.

De aangekondigde ontslagronde is eigenlijk een direct gevolg van de ban waarbij het bedrijf geen componenten en/of software meer kan aankopen die in Amerika gemaakt zijn. De ontslagen zouden vallen in de onderzoeksafdeling Futurewei Technologies van de telecomgigant. Honderden banen zouden sneuvelen. Daar had Trump vermoedelijk niet op gerekend.

Handelsverbod

Huawei staat al enige tijd op de zwarte lijst (entity list) van de Verenigde Staten. De reden; spionagesoftware in hun netwerkapparatuur en té nauwe banden met de Chinese overheid. De Amerikaanse president Donald Trump had intussen laten horen dat de regels binnen het handelsverbod wel zouden versoepeld worden, maar nadien werd het hele verhaal door elkaar gehaald met onduidelijkheden waardoor het niet helemaal zeker is of die versoepelingen wel doorgaan.