Dat had je niet verwacht, maar Proximus en Orange gaan hard samenwerken om 5G snel in België te krijgen.

Advertentie

Telecomproviders én concurrenten Proximus en Orange gaan samenwerken om de komst van 5G in België in een stroomversnelling te brengen.

Samen bereiken we meer

Beide providers gaan de exploitatie van de antennes samen uitvoeren, masten en basisstations gaan ze samenbrengen onder 1 joint venture waarbij beide bedrijven voor de helft eigenaar zijn. Ze zullen al hun kernactiviteiten uiteraard zelf behouden en ook op vlak van prijzen en aanbod zullen de bedrijven concurrent blijven.

Het gaat er dus voornamelijk om dat beide providers de handen in elkaar slaan om de aankoop van 5G-netwerkapparatuur goedkoper te maken maar ook sneller te kunnen doorvoeren. Dat maakt dat de landelijke dekking van 5G van in het begin een pak beter zal zijn dan bij de lancering van 4G in 2010.

“Tegen 2020 moet alle netwerkinfrastructuur voor 5G klaar zijn.”

Proxorange

Door het feit dat ze samen investeren zullen de operationele kosten dalen en kan er meer geïnvesteerd worden in de netwerkcapaciteit, wat dan weer goed is voor ons, de consument. Tegen het einde van 2020 zou alle netwerkinfrastructuur klaar moeten zijn waardoor 5G van start kan gaan. Uiteraard is deze samenwerking een soort klap in het gezicht van Telenet. Die ziet nu een sterkere concurrentie voor zich staan op vlak van mobiele telefonie.

Advertentie