Huawei P30 Pro Huawei China VS Trump handelsverbod - Android Q

Sinds het handelsverbod met de Verenigde Staten actief is, heeft Huawei plannen gemaakt om een deel van zijn toestellen naar Android Q te updaten. Inmiddels weten we voor welke toestellen deze plannen gelden.

Advertentie

Huawei kwam rond 19 mei groots in het nieuws nadat Google besloot om de samenwerking met het Chinese Huawei stop te zetten. Het verhaal verspreide zich als een bosbrand en in de weken die zijn gevolgd. Bedrijven zoals Qualcomm, Intel en Broadcom volgde al snel met de aankondiging dat ze per direct alle handel met Huawei stop moesten zetten. Afgelopen maandag volgde een onthulling van Huawei CEO Richard Yu over de gedaalde smartphoneverkopen. Gelukkig blijft er uiteindelijk ook goed nieuws over voor de huidige eigenaren van high-end Huawei-toestellen. Op de website van de Chinese fabrikant valt namelijk te lezen dat het Android Q ‘naar sommige toestellen’ zal komen.

Android Q voor Huawei-toestellen

Voor Huawei kwam de ban van Google mogelijk nog wel het hardst aan van alle bedrijven waarmee het samenwerkt. In principe zijn er slechts twee grote mobiele besturingssystemen op de markt: Android en iOS. Onder andere Microsoft heeft zijn best gedaan om het tij te keren, maar juist dat bedrijf moest Windows Mobile afsluiten nadat de gebruikersbasis bleef hangen op minder dan één procent van de mobiele markt. Voor de bestaande toestellen van Huawei is er gelukkig nog hoop op Android-updates. Door een versoepeling van de ban heeft Huawei namelijk tijd gekregen om software-updates, waaronder beveiligingspatches, maar ook Android Q te ontwikkelen. In totaliteit ontwikkelt het Chinese bedrijf Android Q voor 17 toestellen.

Huawei heeft het geluk dat het al sinds Google I/O samenwerkt met Google aan Android Q. Op die manier heeft het namelijk al een bèta-versie van Android Q uit kunnen brengen. Verder is Huawei vrij zeker over de Android Q-update voor de P30-series (P30 Pro, P30 en P30 Lite). Naast high-end toestellen uit 2018 en 2019, heeft Huawei ook de Mate 10-serie uit 2017 in de lijst voor de Q-update geplaatst. Wat betreft midrange-toestellen, staan er alleen smartphones uit 2019 op deze lijst; met als uitzondering de Mate 20 Lite uit 2018. Ondanks dat de toestellen op de lijst staan is het niet helemaal zeker dat ze de update ontvangen, Huawei zou Q in elk geval testen op de toestellen.

Toekomst voor HongMeng?

HongMeng is Huawei’s eigen mobiele besturingssysteem. Het Chinese bedrijf zou al jaren bezig zijn met de ontwikkeling van de software. Helemaal klaar is het nog niet; Richard Yu liet eerder weten dat het besturingssysteem tegen het einde van 2019 of begin 2020 op de Chinese markt verschijnt. Als er tegen die tijd geen handelsdeal is met de Verenigde Staten, is de kans groot dat de Europese markt het ook zal moeten stellen met HongMengTrump liet eerder doorschijnen dat Huawei deel uit zou kunnen maken van een handelsdeal met China. Ondanks dat er geen zekerheid is, bestaat er de kans dat het handelsconflict afgesloten kan worden door middel van een deal met de Verenigde Staten. 

Advertentie