Nokia 9 PureView - HMD Global

HMD heeft aangegeven de data van de gebruikers van Nokia-smartphones de komende jaren uit Azië te verplaatsen naar Finse servers van Google, om de ‘beveiliging te kunnen waarborgen’.


Het is moeilijk – zo niet onmogelijk – om smartphonefabrikanten te vinden die geen gegevens bijhouden over het gebruik van je telefoon. HMD Global, het moederbedrijf van Nokia Mobile, slaat bijvoorbeeld een ‘klein beetje’ data op over de activatie van smartphones. Bij het gebruiken van de smartphone kan HMD ook bijhouden hoe je toestel presteert. Op het moment van schrijven slaat het Finse bedrijf de data nog op in AWS-servers in Singapore. In een persbericht laat het weten dat het deze manier van werken zal veranderen. Her zal de data op korte termijn transporteren naar servers in Finland om de beveiliging te waarborgen, daarnaast zou het op die manier kunnen voldoen aan de Europese GDPR.

Gebruikersdata HMD Global

Voor het overzetten van de data werkt HMD Global samen met Google Cloud en CGI. CGI is een vrij groot bedrijf, het zal met HMD samenwerken bij het opslaan en analyseren van de data afkomstig van de Europese Nokia-smartphones. Vooralsnog zal enkel de activatie- en prestatiedata van Nokia 2.2, 3.2 en 4.2-smartphones opgeslagen worden op de Finse servers. Andere smartphones zullen op termijn volgen nadat ze een update hebben gehad naar Android 9.0 Pie. Het bedrijf laat weten dat de data van toestellen die al op Pie draaien, worden overgezet met de update naar Android (10) Q. Zo moet het voor HMD mogelijk zijn om in 2020 alle data op de Finse Google Cloud servers te plaatsen.

Met deze update zal het overigens niet alleen de beveiliging van data kunnen waarborgen, het zou ook de snelheid van Android-updates versnellen. HMD geeft niet precies aan hoe het proces van de updates precies versneld kan worden door de verplaatsen van de data naar Finse servers. Het is een mogelijkheid dat deze versnelling van de updates mogelijk wordt door een samenwerking met CGI, die de activatie- en prestatiedata zal verwerken. Als laatste is het klimaat ook van belang voor het Finse HMD Global, die de duurzame strategie van Google aanhaalt. Google gebruikt voor servers in het binnen- en buitenland alleen nog groene en hernieuwbare energie, in plaats van grijze stroom.