@ iStock

Door een VPN te gebruiken op zakenreis garandeer je jouw privacy en veiligheid. Maar wat is een VPN nou precies en hoe werkt het? Waar kan je een VPN verder voor gebruiken vanuit een zakelijk opzicht? Wij vertellen je er meer over!


Ga jij binnenkort op zakenreis in het buitenland? Dan zal je in het buitenland hoogstwaarschijnlijk ook voor je bedrijf online aan het werk zijn. Waarschijnlijk ook nog op een openbaar Wi-Fi netwerk. Dit kan erg gevaarlijk zijn voor de bedrijfsgegevens waarmee jij op zo’n moment in contact komt, aangezien de kans bestaat dat iemand anders via het openbare Wi-Fi netwerk inbreekt op jouw apparaat en deze gegevens ook in kan zien. Door een VPN te gebruiken op zakenreis garandeer je jouw privacy en veiligheid. Maar wat is een VPN nou precies en hoe werkt het? Waar kan je een VPN verder voor gebruiken vanuit een zakelijk opzicht? Wij vertellen je er meer over!

Wat is een VPN en hoe werkt het?

VPN is een afkorting voor Virtual Private Network, wat letterlijk vertaald wordt naar ‘virtueel privé netwerk’. Door je apparaat te verbinden met een VPN server zorg je er voor dat alle data die vanaf jouw apparaat wordt verzonden en op jouw apparaat wordt ontvangen versleuteld wordt door middel van een beveiligde tunnel en dus niet ingezien kan worden. Hiermee garandeer je dat je op een openbaar Wi-Fi netwerk geen risico loopt op verspreiding van bedrijfsgegevens.

Wil je meer weten over wat een VPN is en hoe zo’n Virtual Private Network jouw privacy kan waarborgen en bedrijfsgegevens kan beschermen? Lees hier verder om dieper in te gaan op wat een VPN is en de werking van een VPN, samen met aangeraden VPN providers.


Hoe creëer ik een VPN verbinding?

Het is mogelijk om zelf een VPN verbinding te creëren, echter is het verbinden met een VPN server via een VPN provider een stuk makkelijker. Aangezien de meeste VPN providers helemaal geen hoge maandelijkse prijzen vragen en je zelf niet meer hoeft te doen dan op het juiste knopje te drukken, is het afsluiten van een abonnement bij een VPN provider de makkelijkste en snelste optie.

Mocht je toch zelf een VPN verbinding willen maken, de onderstaande apparaten kunnen verbonden worden met een VPN server:

– Smartphones

– Desktop / laptop computers

– Tablets

– Router

– Smart TV’s

– Chromecast

Het kan zijn dat bepaalde niche apparaten wel of geen VPN verbinding kunnen maken. Het kan dan verstandig zijn om op de website te kijken of hier informatie over beschikbaar is. Zo niet, dan is het wellicht slim om contact met het betreffende bedrijf op te nemen.

Andere zakelijke voordelen van een VPN

Op zakenreis wil je natuurlijk dat je bedrijfsgegevens beschermt worden en dat kan je met een VPN realiseren. Naast privacy en anonimiteit heeft een VPN echter nog een belangrijke functie; censuur omzeilen. Ga jij op zakenreis naar China? Houd er dan rekening mee dat je met censuur te maken krijgt. Wist je bijvoorbeeld al dat alle Google websites en diensten in China gecensureerd zijn? Dit is niet alleen je Gmail, maar ook Google Maps, Google Docs, YouTube en nog veel meer. Een VPN kan je dan de mogelijkheid geven om te verbinden met een IP adres uit een non-censuur land om weer toegang te krijgen tot deze services.

Een andere veel gebruikte functie van een VPN is het verbinden met een bedrijfsnetwerk vanuit een andere locatie, zoals in het buitenland. Je kunt dan met jouw apparaat verbinden met het netwerk van het bedrijf, welke normaal is afgesloten voor andere IP adressen, om een versleutelde verbinding met het netwerk op te zetten. Zo kan je op zakenreis ook op het netwerk van je bedrijf inloggen.