Via social media wil de universiteit van Northumbria (UK) zelfmoord voorkomen.

Een Engelse universiteit onderzoekt of het studenten kan analyseren via sociale media om zelfmoord te voorkomen.

Advertentie

De universiteit van Northumbria (UK) bekijkt of het aan de hand van data-analyse zelfmoordneigingen bij studenten kan voorkomen. Aan de hand van een ‘early alert tool’ wil het de unif tijdig laten weten als studenten in een crisis zitten, dat meldt Engadget.

‘Studenten zitten meer op sociale media dan in de bib’

Momenteel gebruikt de universiteit al data-analyses om bepaalde patronen te herkennen. Bijvoorbeeld aan de hand van aanwezigheden in de les en de opvraagde boeken in de bib. Nu wil het ook via sociale media extra data binnenhalen om zo nog sneller op de bal te spelen.

Volgens Office for Students brengen studenten sowieso meer tijd door op hun favoriete social-apps dan in de bib. Daarmee is de online data een stuk relevanter. Echter is het niet duidelijk hoe de universiteit denkt toegang te verschaffen tot die data.

In een reactie verteld Silkie Carlo, directeur bij Big Brother Watch dat: ‘het monitoren van social media bij studenten een wel heel agressieve manier is om data te verkrijgen.’ Maar de universiteit laat weten dat de data beschermd blijft. Studenten kunnen zich aan de hand van een opt-in aanmelden voor dit programma.

Advertentie