YouTube Gaming - 1

YouTube is het grootste wereldwijde video-platform, waardoor het op moet komen voor een groot aantal belangen. Homofobie-intimidatie lijkt echter geen overtreding te zijn van zijn beleidsregels.

Advertentie

YouTube en Vox Media, het moederbedrijf van onder andere The Verge en Vox, liggen behoorlijk overhoop met elkaar. Een schrijver van Vox, Carlos Maza, wordt immers met regelmaat lastiggevallen om zijn geaardheid door Steven Crowder, een bekende YouTuber. Steven reageert vaak op de Strikethrough-series van Vox, met verschillende weerleggingen. In zijn weerleggingen op YouTube maakt Crowder vaak gebruik van intimiderende taal, specifiek gericht op de geaardheid van Maza. De presentator plaatste een thread op Twitter over de gebeurtenissen, waarna YouTube een onderzoek is startte naar de gebeurtenissen: de uitkomst ligt, verrassend genoeg, aan de kant van Crowder.

Steven Crowder

Eerder deze week reageerde Crowder al op de thread van Maza in een denigrerende video. Daarin noemt Crowder Maza een ‘harmless ribbing’. In eerdere video’s sprak Crowder over Maza als een ‘lispy queer’ en ‘gay mexican’. Op de website van Crowder zijn ook verschillende T-shirts te koop met intimiderende teksten, dezelfde tekst als in de Twitter-banner van de YouTuber. Het publiek van de YouTuber heeft zelfs T-shirts gemaakt met intimderende teksten die specifiek zijn gericht op Carlos. YouTube zegt zijn onderzoek inmiddels te hebben afgerond, en komt met een verrassende en schadelijke conclusie: het gedrag van Steven gaat niet in tegen het beleid van YouTube, zijn kanaal en video’s blijven dan ook online.

Het platform heeft deze conclusie via Twitter de wereld in geslingerd: “Onze teams zijn de afgelopen dagen bezig geweest met een grondig onderzoek naar de video’s. We hebben weliswaar uitgevonden dat er ongewenst taalgebruik in de video’s aanwezig is, maar de video’s zijn, zoals ze op YouTube zijn geplaatst, niet in strijd met ons beleid”. Het bedrijf vervolgt door te stellen dat “YouTube een open platform is” en het “cruciaal is voor eenieder – van creators, tot journalisten en tv-hosts – om hun mening te delen, mits ze aan het beleid van ons platform voldoen”. Verder kunnen “Meningen aanvallend overkomen, maar als ze niet in strijd zijn met ons beleid, dan blijven ze op onze website”.

Wat zijn de YouTube-beleidsregels?

Het is echter vreemd dat de video’s het beleid van YouTube niet overtreden, het bedrijf heeft namelijk een aantal beleidsregels die de video’s van Crowder overtreden. Een van de regels is dat het platform elke vorm van haattoespraak zal verwijderen. Verder is: Inhoud of gedragingen die zijn bedoeld om anderen kwaadaardig lastig te vallen, te bedreigen of te pesten, niet toegestaan. Ook noemt YouTube in zijn beleidsregels dat het verboden is om video’s te plaatsen om andere te vernederen, of om video’s te plaatsen waarin negatieve berichtgeving over andere mensen wordt uitgesproken. YouTube zegt het voorval intern nog ‘verder te onderzoeken’, zo is te lezen op Twitter.

Advertentie