Amazon Jeff Bezos oprichting

Amazon heeft aangegeven de eerste fysieke winkels van Europa in het Verenigd Koninkrijk te plaatsen. Klanten kunnen in deze winkels terecht voor het aankopen van bijvoorbeeld elektronica.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Amazon is al behoorlijk wat jaren aanwezig in Europa. De eerste jaren hield het voornamelijk vast aan zijn online winkels, maar inmiddels zet het ook in op stenen locaties. Zo werd eerder bekend dat de e-commercegigant afhaallocaties zou openen in Europa. In eerste instanties zullen de locaties dienen als afhaallocaties, maar in de toekomst kunnen de bemande balies ook gebruikt worden om pakketten van Amazon retour te zenden. In het Verenigd Koninkrijk, waar de afhaallocaties ook uit de grond springen, opent Amazon de tien eerste stenen winkels van Europa, zo is te lezen in een persbericht.

‘Online-only producten’

Het bedrijf zal voor zijn stenen winkels samenwerken met Enterprise Nation, Direct Line for Business en Square. In de winkels zal het voor consumenten mogelijk zijn om direct goederen aan te schaffen. Het zal voornamelijk gaan om huishoudartikelen, gezondheids- en schoonheidsproducten, eten en drinken en elektronica. Amazon geeft aan dat het met de winkels producten uit zal lichten die je in de meeste gevallen enkel online kan bekijken, waaronder elektrische steppen van Swifty Scooters. De eerste winkel, in Manchester, zal per direct openen. Andere winkels volgen ‘later dit jaar’.

Op de langere termijn zal moeten blijken of het project succesvol afgesloten wordt. Na één jaar valt het besluit of de winkels langer open blijven, of dat er het geen commerciële toekomst zit in het nieuwe concept. In de Verenigde Staten heeft Amazon verschillende Go-winkels. Deze dienen als kassaloze supermarkten, het bedrijf heeft dus al ervaring met stenen winkels. Toch heeft de e-commercegigant niet alleen successen verwerkt de afgelopen jaren. Een concept met 87 fysieke pop-up winkels in de Verenigde Staten bleek niet succesvol, de winkels sloten eerder dit jaar.

Fysieke Amazon-locaties

Het uitlichten van de kleinere bedrijven zal deze uiteindelijk een voordeel opleveren. Amazon geeft aan dat het één miljoen Britste Pond uit zal geven aan het trainen van personeel in de winkels om de klanten van het juiste advies te voorzien. Amazon zal er uiteindelijk het meeste baat bij hebben, om fysieke locaties in het Verenigd Koninkrijk te openen. Stenen winkels geven klanten de optie om producten te bekijken die ze online uiteindelijk niet zo snel op zullen zoeken. Daarnaast heb je de kans dat klanten sneller impulsaankopen doen. Met andere woorden, het is een win-win situatie.