Sociale Media - Trump - visum

Een reis gepland naar de VS? Dan moet je voortaan je sociale media en e-mailadressen inleveren bij het aanvragen van een visum, zo geeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken aan.

Advertentie

Sociale media zijn een steeds belangrijker onderdeel van de wereld. Voor veel mensen is het een uitlaatput voor gedachten en meningen. In sommige gevallen blijkt het ook een uitlaatput voor het extremistische gedachtengoed. In de Verenigde Staten is het besluit genomen om bij de aanvraag van een visum voortaan ook te vragen naar de onder andere de sociale media van de aanvrager. Deze maatregel werd al in 2018 aangekondigd, maar zal vanaf heden pas in werking treden, zo blijkt uit een bevestiging van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken – er zijn uitzonderingen om rekening mee te houden.

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Het ministerie geeft aan dat er gevraagd zal worden om sociale media, e-mailadressen en telefoonnummers. Als het gaat om de e-mailadressen en telefoonnummers, moeten de aanvragers data aanleveren die tot vijf jaar oud is. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het zijn “aanvraagformulieren voor migranten en niet-migrantenvisa aangepast, om van de meeste aanvragers bijkomende informatie te verkrijgen, zoals social media-identificatie”. Met de informatie zal het voor het ministerie gemakkelijker worden om mensen te identificeren. Tegelijkertijd moeten de nieuwe maatregelen zorgen dat ‘legitieme’ reizigers binnentreden, en dat het gevaar buiten blijft. 

Voorheen was het voor aanvragers uit landen waar terreurorganisaties actief zijn al verplicht om data zoals hun sociale media en andersoortige informatie af te staan. Ongeveer 15 miljoen mensen die jaarlijks een visum aanvragen, zullen voortaan te maken hebben met de maatregelen, zo bleek uit een schatting van autoriteiten. Voor bepaalde diplomatieke reizen en officiële visumaanvragen zal er een uitzondering worden gemaakt. Vraag je vanaf heden echter een visum aan om op reis te gaan naar de VS voor vakantie of studie, dan mag je je sociale media-gegevens alvast gereedhouden. De American Civil Liberties Union laat zich negatief uit over de nieuwe maatregelen van Trump.