Parrot Drones - ANFI

Parrot heeft een contract bij het Amerikaanse leger binnengesleept. Het Chinese DJI moet het zonder zo’n contract stellen, mogelijk vanwege de banden van DJI als Chinees bedrijf.

Advertentie

Drones worden steeds geavanceerder, waardoor ze vaker gebruikt worden door de politie en zelfs het Amerikaanse leger. In het verleden maakte het Amerikaanse leger vaak gebruik van drones die door het Chinese DJI werden geproduceerd. In een nieuwe investeringsronde van het leger, blijft dat merk juist buiten beschouwing. In plaats daarvan werkt het Amerikaanse leger samen met Parrot voor de ontwikkeling van nieuwe drones. Naast Parrot maken nog eens zes andere bedrijven deel uit van de grootschalige deal, verrassend genoeg blijven de dominante Chinese bedrijven buiten schot. Het Amerikaanse leger verkrijgt met de deal nieuwe verkenningsdrones voor korte afstanden.

Verkenningsdrones korte afstanden

Er is geen verklaring afgegeven waarom de Amerikaanse overheid een contract heeft gesloten met het Franse Parrot. Toch valt deze beslissing in lijn met de strategie van de Verenigde Staten, waarin China wordt ‘afgewezen’ als handelspartner van de VS. Gezien het leger vaak in gevoelige situaties te werk wordt gesteld, is beveiliging een cruciaal aspect. De achterdochtigheid van de Amerikanen voor Chinese apparatuur, die ‘achterdeurtjes’ zouden bevatten waarmee de Chinese overheid zijn toegang zou kunnen eisen tot gebruikersdata, is goed te merken bij dit besluit. Daar komt bij dat DJI in 2017 data verzamelde op Chinese servers, servers die de overheid op aanvraag in zou kunnen zien.

Dat DJI, de grootste drone-ontwikkelaar wereldwijd, het zonder dit contract moet stellen zal niet al te goed vallen. Dat komt mede doordat drones het vaakst verkocht worden aan overheden. In een rapport van Envision Intelligence, is te lezen dat overheidscontracten 70 procent van de drone-verkopen uitmaken. Consumenten schaffen slechts 17 procent van alle verkochte drones aan en commerciële toepassingen maken nog eens 13 procent van de markt uit. Voor Parrot is het juist goed nieuws. Ondanks dat het contract momenteel niet zo lucratief is, met slechts een klein deel van de 11 miljoen dollar aan ontwikkelingsvergoeding, levert het een zekerdere toekomst op.

Toekomst Parrot Group

Henri Seydoux, CEO en grondlegger van Parrot, heeft ook op het nieuwe contract met het leger van de VS gereageerd:

“De Verenigde Staten is altijd een grote afzetmarkt geweest voor de Parrot Group, of het nu was voor de welbekende consumentenlijn of het geavanceerde en professionele aanbod. We zijn altijd op de voorgrond geweest bij het ontwikkelen van geavanceerde, gebruiksvriendelijke, compacte en betrouwbare drone-gebaseerde oplossingen. We begrijpen perfect hoe kleine onbemande vliegtuigen, zoals het ANAFI-platform van Parrot, het potentieel hebben om een belangrijk onderdeel van het afweersysteem te worden”.

Advertentie