Huawei - HongMeng - Android

Huawei maakt zich op om HongMeng uit te rollen naar onder andere Huawei-smartphones. Vanaf juni 2019 ontvangen de eerste toestellen met Android het nieuwe OS.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Update 29/05/2019, 08:10: Huawei heeft gereageerd op het nieuws van TechRadar. Volgens het Chinese bedrijf gaat het om interne ‘miscommunicatie’ en is HongMeng voorlopig nog niet klaar om uitgerold te worden. In een reactie laat het weten dat het verwacht tegen eind 2019 het besturingssysteem in China uit te kunnen rollen. Een internationale uitrol van de update zou op zich laten wachten tot 2020.


Originele tekst: Huawei moet, gezien Google heeft besloten om de samenwerking met Huawei stop te zetten, met een oplossing komen voor de update-problematiek. Momenteel kan het namelijk geen updates voor zijn toestellen uitbrengen zonder de Google Play Store te verwijderen. Recentelijk bevestigde de CEO van Huawei dat het bezig was met zijn eigen besturingssysteem, dat later dit jaar of begin 2020 op de markt zou verschijnen. Inmiddels lijkt deze streefdatum te zijn gewijzigd, in juni zal start het bedrijf namelijk met het uitrollen van HongMeng naar zijn smartphones. Het OS komt niet alleen uit voor telefoons op de markt. Ook tablets, smartwatches, computers, tv’s en andere apparaten zullen met het OS werken.

HongMeng: uitrol vanaf juni

Het was inmiddels al bekend dat Huawei jarenlang heeft gewerkt aan zijn eigen besturingssysteem. Toch was de algemene gedachte dat Huawei nog niet klaar zou zijn om het besturingssysteem uit te brengen. Wat nu juist blijkt, bevestigt het tegenovergestelde: begin 2018 stond HongMeng al klaar om naar Huawei’s apparatuur uitgerold te worden. Gezien de huidige situatie heeft Huawei besloten om het plan ook daadwerkelijk uit te voeren, zo laat Alaa Elshimy, Managing Director en Vice President voor de Huawei Enterprise Business Group Midden-Oosten weten tegenover TechRadar. Alaa laat in zijn reactie weten dat de samenwerking met Google Huawei ervan weerhield HongMeng uit te rollen:

“In eerste instantie wilden we het OS niet op de markt brengen gezien we onze vertrouwde relatie met Huawei en andere partijen willen behouden. Nu de relatiestatus is gewijzigd rollen we het OS volgende maand uit.”

Enerzijds is het goed nieuws voor gebruikers van Huawei-smartphones. Het bedrijf kan zo immers alle benodigde updates uitrollen zonder problematiek met Amerikaanse partijen. Toch is het zo gemakkelijk nog niet, het zal er namelijk voor moeten zorgen dat er voldoende apps beschikbaar zijn in zijn appwinkel. In het nieuwe besturingssysteem kan je immers geen gebruikmaken van de Google Play Store, maar zal de Huawei AppGallery de enigste mogelijkheid zijn om apps te downloaden. Als dat niet voldoende is, werken Android-apps volgens Huawei ook met HongMeng. Appwinkels zoals Amazon’s Appstore lieten zien dat het moeilijk (bijna onmogelijk) is om te concurreren met Google.

Moeilijke toekomst Huawei

In het bericht aan TechRadar liet de topman niet weten welke toestellen de update naar HongMeng zullen ontvangen. Zelfs met de nieuwe maatregelen in de plaats zal het moeilijk zijn voor Huawei om te overleven. Samenwerkingen met fabrikanten zoals ARM, de Wi-Fi-alliance en Bluetooth SIG zijn al niet meer mogelijk. Verder leveren bedrijven zoals Intel al geen chips meer en is levert Microsoft niet langer Windows-licenties aan de Chinese fabrikant. Het is te hopen dat Trump inderdaad open staat voor een handelsdeal, zoals het eind vorige week nog liet weten. China was volgens Trump wel gevaarlijk, maar Huawei kon desondanks wel een onderdeel worden van een handelsovereenkomst.